Hlavní obsah

Sdružení pro internetový rozvoj kritizuje novou službu FlashNews

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Profesní Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), jehož členy jsou média či reklamní agentury, se vymezilo proti chování provozovatele nové mediální platformy FlashNews, do které patří weby a aplikace flashnews.com a flashsport.cz.

Článek

SPIR to uvedl v dnešním stanovisku. Podle sdružení platforma nedovoleně přebírá autorský obsah, vytvořený mediálními domy, včetně neoprávněného vytěžování jejich databáze. Zástupci platformy FlashNews její vznik a existenci hájí.

„Webové stránky flashnews.com a flashsport.cz a tomu odpovídající aplikace bez souhlasu vydavatelů přebírají jejich obsah v takové míře, která vydavatele zásadně poškozuje - přebírán je titulek, perex, fotografie i loga vydavatelů, což představuje protiprávní a neoprávněný zásah do práv duševního vlastnictví. Toto zcizování obsahu vydavatelů způsobuje, že na obsahu vydavatelů neoprávněně a bez jejich souhlasu profituje provozovatel webů flashnews.com a flashsport.cz,“ uvedlo dnes sdružení.

Toto jednání podle něj může naplňovat znaky nekalé soutěže a parazitování na pověsti poškozovaných vydavatelů. „Vydavatelé tak přicházejí o své čtenáře, o návštěvnost a tím i o příjmy ze zobrazené reklamy, která financuje tvorbu kvalitního obsahu. Nadto je v případě, že chce návštěvník webů personalizovaný obsah, vyzván k přihlášení, čímž provozovatel webů flashnews.com a flashsport.cz na nedovoleně převzatém obsahu získává registrované uživatele,“ napsal dnes SPIR.

Vydavatelé jako Czech News Center, Economia, FTV Prima, Mafra, Seznam.cz či Vltava Labe Media podle něj už s provozovatelem stránek flashnews.com a flashsport.cz, společností Livesport News, jednali a vyzvali ho k ukončení nedovoleného přebírání obsahu. „SPIR prostřednictvím své komise samoregulace obsahu na internetu rovněž zaslal společnosti Livesport News výzvu, aby své jednání, které je mimo jiné i v rozporu s etickým kodexem přebírání zpráv na internetu, ukončila a uvedla v soulad se zákonem. Pokud nedojde k urychlené nápravě, SPIR zváží další právní kroky,“ dodalo sdružení.

„Fungování FlashNews se v úrovni legislativy nijak neodlišuje od zavedených služeb, které fungují po celém světě i v ČR mnoho let. Zobrazujeme vždy jen krátké úryvky textů. Celé si musí uživatel vždy zobrazit na původním webu. Že situace není černobílá, dokazují desítky webů, které naši platformu kontaktovaly a aktivně v ní chtějí být zařazeny,“ řekl dnes šéf ČTK produktu Livesport News Filip Horký.

Zakladatelé projektu uvádějí, že ve FlashNews si uživatelé mohou vybrat až z 10 000 různých zdrojů, které se jim následně zobrazují. Mezi tyto zdroje nepatří jen tradiční média, také sociální síť Twitter nebo obecní vývěsky měst a obcí. Společnost dnes k záležitosti zaslala také komentář odborníka na autorské právo Michala Nulíčka, který činnost FlashNews hájí. Podle něj je veškerý obsah platformy zobrazován v souladu s právními předpisy a autorským zákonem.

„Ne každý obsah, který je na internetu dostupný, je totiž autorsky chráněný, přičemž i autorsky chráněný obsah lze za určitých podmínek užívat bez souhlasu držitele práv. Aby byl úryvek textu chráněn, musí vyjadřovat určitou originalitu, tedy autorův tvůrčí vklad. Toto často titulky článků v délce několika slov, které pouze oznamují hlavní obsah zprávy, nesplňují,“ uvedl Nulíček.

Sdružení pro internetový rozvoj v České republice má v současnosti 35 členů. Provozuje mimo jiné výzkum návštěvnosti a sociodemografického profilu návštěvníků internetu NetMonitor, realizuje projekt monitoringu internetové reklamy AdMonitoring a analýzy zásahu reklamních kampaní AdAudit. Členy sdružení jsou mimo jiné vydavatelské domy Czech News Center, Economia, Mafra, Seznam.cz, Vltava Labe Media, FTV Prima či agentura ČTK.

Reklama

Související témata:

Doporučované