Hlavní obsah

Pes je jako auto. Bez autoškoly bouráte, bez tréninku zvíře nezvládnete, říká psí psycholog

Desenský: Psa musíte nejdřív něco naučit. Je jedno, jestli mu dáváte povely česky, nebo španělsky.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Volat čtyřikrát za sebou „Alíku, pojď sem!“ vážně nemá smysl. Pes je z toho jen zmatený, upozorňuje kynolog a specialista na problematické chování psů Rudolf Desenský.

Článek

Výběr psa je klíčový. „Když na něj nemáte čas, tak je živější plemeno hloupost. Třeba pes, kterého si vezmete z ulice, bývá notorický útěkář,“ vyjmenovává rizika psí psycholog Rudolf Desenský, známý z pořadu Kočka není pes.

„Z útulku doporučuji brát si radši odrostlejší psy. Když začnete vychovávat štěně, máte to nadvakrát. Jednou ho něco naučíte, když je ještě štěně, pak přijde puberta a musíte znovu,“ popisuje v první části Osmičky Speciál věnované výchově psů.

Jaké povely jsou zbytečné? Je problematické chování vždy chybou majitele? Jak zabránit útokům na jiné psy? A co dělat, když se váš mazlíček bojí lidí? Podívejte se nahoře ve videu.

Klára Vodičková o tréninku koček, jejich rafinovanosti a chování, které vám neodpustí:

Vodičková: Kočka vám po výprasku počurá postel. Každá se dá ale vytrénovat jako pes.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

V druhé části Osmičky pak podobné trable pomáhá rozklíčovat trenérka koček Klára Vodičková. Ta mimochodem tvrdí, že „kočky jsou stejně blboučké jako psi, vycvičit se totiž dají“. Jen je třeba vědět, jak na to.

Proč na kočky nefunguje výchova trestem? Jak je odnaučit skákat na kuchyňskou linku? I to prozradila v druhém díle Osmičky Speciál.

Pořad Osmička Speciál sledujte každou středu od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované