Hlavní obsah

Se psy do sutin hledat raněné. Čeští specialisté odletěli do Bejrútu

Český tým odjel pomáhat do Bejrútu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Český speciální tým odjel pomáhat do Bejrútu. Hlavním úkolem bude vyprostit lidi z trosek. Prohlášení ministra jsme vám nabídli ve vysílání.

Článek

Libanonským hlavním městem otřásly silné výbuchy v oblastech, kde jsou sklady s vysoce výbušnými látkami. Obětí je již přes stovku. Česko proto nabídlo Libanonu pomoc na vyslání českého speciálního týmu USAR. Libanon nabídku ve středu ráno přijal a sedmatřicetičlenný tým se připravil na cestu.

„V souvislosti se situací v Bejrútu byla Libanonu nabídnuta pomoc ze strany České republiky. Byl aktivován Medium USAR tým pražských hasičů, který se připravuje na vyslání,“ uvedl ve středu ráno mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči odletěli z Prahy dnes kolem 16. hodiny. „Tým se nám podařilo vyslat velmi rychle. Potvrzení z libanonské strany jsme získali dnes v 7:30 ráno. Česká republika tak bude mezi prvními zeměmi, které dopraví na místo svůj záchraný tým,“ řekl ministra vnitra Jan Hamáček. To podle ministra dokazuje, jak jsou české záchranné složky akceschopné. Předcházet by je na místě podle jeho slov měl pouze řecký tým a na cestě je francouzský.

Čeští hasiči by měli podle Hamáčka dorazit do Bejrútu v sedm hodin místního času. Následně si vybudují základnu a podle pokynů libanonských záchranářů se zapojí do záchranných prací. „Počítají se hodiny a minuty,“ dodal ministr. Datum návratu záchranářů ministr nestanovil. Na místě prý zůstanou tak dlouho, jak bude třeba. Prioritní je podle něj vyhledávání přeživších v sutinách. „Máme jeden z nejlepších týmů na světě. Proto máme povinnost pomoci,“ dodal Hamáček.

Tým je specializován především na vyprošťování lidí z trosek a právě to by mělo být jeho hlavním úkolem v Libanonu: najít a zachránit. Hasiči z týmu jsou vybaveni nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů.

„V Bejrútu jsou sutiny, a tým proto letí do Bejrútu na sutinové vyhledávání,“ řekla Seznam Zprávám Nicole Studená, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR. V týmu je kromě záchranářů také pět kynologů, jeden statik a lékař.

Kromě českého týmu ale Česko pomůže i finančně. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) oznámil, že dal pokyn k uvolnění deseti milionů korun na humanitární pomoc. „Do země zároveň odletí tým českých záchranářů. Ministerstvo vyřizuje přelety tak, aby se hasiči dostali do Bejrútu ještě dnes. Kromě našich expertů poskytne také materiální pomoc,“ napsal na Twitter. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) nabídl Libanonu v případě potřeby možnost léčby deseti pacientů na popáleninových klinikách v Česku.

V Libanonu je zatím podle ministerstva jenom jeden český občan, který je v pořádku a o víkendu by měl odletět ze země.

+7

Reklama

Doporučované