Hlavní obsah

Se suchem lze bojovat i přes nedostatek deště. V Česku nevyužíváme kapacitu vody v půdě, říká hydrolog

Rozhovor s hydrologem Petrem Mácou z katedry vodního hospodářství a environmentálního modelování Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Rok 2018 přinesl dosud nejteplejší a zároveň nejsušší počasí. Jak se nedostatek vody projeví v budoucnu? A kde se můžeme poučit?

Článek

Meteorologickým suchem, tedy tím, že by krajině scházel objem srážek, který je v tomto období běžný, v současné době Česká republika netrpí. Letošní bohatá sněhová nadílka deficit z loňského roku mírně vylepšuje. V případě, že bude sníh odtávat pomalu, voda se snadněji vsákne do půdy.

„Nicméně stav naší krajiny, takový jaký je, je více typický tím, že jsme zranitelnější vůči těmto hydrologickým extrémům,“ říká hydrolog Petr Máca z katedry vodního hospodářství a environmentálního modelování Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity. Špatný stav nejhlubších podzemních a také povrchových vod však způsobuje výrazný pokles hladin vodních toků, což značí dnes už poměrně dlouho přetrvávající hydrologické sucho.

V tomto roce může podle Petra Mácy nastat několik scénářů, ve kterých záleží nejen na objemu srážek, které spadnou, ale také na jejich rozložení v čase. Krátké intenzivní přeháňky, i v případě, že by byly časté, nejsou pro zlepšení sucha ideální. Taková voda se nestihne do jinak suché půdy vsáknout a neobohatí tak ani podpovrchové, natož hluboké podzemní vody. „Pokud ale bude pršet postupně s malou intenzitou, tak potom může dojít k dotacím,“ nastiňuje ideální průběh letoška hydrolog.

Může však dojít i k situaci, kdy budou srážky scházet úplně. Nabízí se několik variant, kdy i přes chybějící déšť, může Česká republika využívat dostupnou kapacitu v půdě, kterou lze zadržovat. „My tento potenciál zcela nevyužíváme. Tři osminy z celkového balíku té kapacity nám chybí,“ varuje Máca před možným rostoucím deficitem zadržené vody.

Podle něj v České republice chybí řešení, kterým by se dalo dlouhodobé sucho pokud ne zvrátit, tak alespoň zmírnit. Česká zemědělská univerzita proto představila projekt Chytrá krajina. „Jeho cílem je poskytnout praktická řešení konkrétním uživatelům vody, ať už se jedná o farmáře, lesníky nebo o města, která umožní konkrétně zadržet vodu a optimalizovat využívání vodních zdrojů v prostoru,“ vysvětluje Máca.

Jednotlivci mohou pomoci bojovat se suchem jednoduše, a to šetřit vodou. Z komplexního hlediska to však nestačí. Především ve velkých městech je třeba vodu přečišťovat a využívat důmyslná řešení, díky kterým se s pitnou vodu nebude plýtvat. Krok ke zlepšení situace by mohlo učinit užívání šedé vody, tedy té, která odteče z umyvadel, dřezů a sprchových koutů, je však stále použitelná.

Rozhovor s hydrologem Petrem Mácou naleznete v úvodním videu. Je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované