Hlavní obsah

Se suchem nebojujete, opatření jsou jen na papíře, kritizuje NKÚ ministry

Škody způsobené suchem se rok od roku zvyšují.

Reklama

Kontroloři tvrdí, že v Česku chybí opatření pro boj se suchem a dotační programy s řešením sucha, až na jednu výjimku, nepočítají. Vyplynulo to z šetření na Ministerstvech zemědělství a životního prostředí za posledních šest let.

Článek

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu se kvůli chybějícím opatřením vyšplhaly škody způsobené suchem jen za poslední rok na 24 miliard korun. Ještě v roce 2015 šlo přitom jen o tři miliardy korun, v roce 2017 o necelých osm miliard.

„Sucho je velký problém a škody způsobené suchem a nedostatkem vody rostou. Pokud chceme situaci skutečně zlepšit, je potřeba nejen připravovat zásadní projekty, ale hlavně je uvádět do praxe,“ řekl člen NKÚ Pavel Hrnčíř, který kontrolu vedl.

V roce 2015 se vláda zavázala splnit 49 úkolů, které by měly otázku sucha a nedostatku vody řešit. „Obsahem těchto úkolů bylo v mnoha případech jen například připravit analýzu, vypracovat návrh, zhodnotit potenciál a podobně – zavádění věcí do praxe a skutečné změny, které by mohly reálně pomoci, už na tyto úkoly ale nenavazovaly,“ píše se v čerstvě vydané zprávě NKÚ.

Opatření, jako je například stavba přehrad nebo propojování hospodářských soustav, tak podle kontrolorů zůstávají jen na papíře. S jednou výjimkou, kterou je dotační program Dešťovka.

„Změny se dosud nedočkal ani přístup k pěstování zemědělských plodin pro energetické účely, se kterou vláda v koncepci počítala. Podíl řepky na českých polích vzrostl mezi lety 2015 až 2018 o 45 tisíc hektarů,“ píše se dále v zprávě.

Obě ministerstva se proti výtkám ohradila.  „Od roku 2014 jsme investovali do více než 14 000 projektů zaměřených na sucho téměř 11 milirad korun. Založili jsme také Národní koalici boje proti suchu, kde všechny naše stávající i navrhované programy konzultujeme se špičkovými experty z akademické sféry i z praxe,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Úředníci z NKÚ podle něj zjevně nerozumějí základním principům fungování krajiny a boje se suchem.

Ministerstvo zemědělství pak upozornilo, že od roku 2016 spustilo například dotační program Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádrží. Z něj podpořilo rekonstrukci či stavbu více než 530 obecních rybníků. U stavby přehrad nelze podle ministerstva očekávat, že se tak náročný projekt vybuduje za několik let.

„Skutečná a kontrolorům známá fakta byla vytržena z kontextu a prezentována bulvární formou. Neodrážejí skutečný stav realizovaných opatření a veřejnosti předkládají zavádějící a zkreslené údaje,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Sami kontroloři ve zprávě přiznávají, že ministerstva mají řadu dotačních programů, které mají se suchem bojovat. V letech 2017 až 2018 jimi proteklo 28 miliard. Jenže podle NKÚ jde o zastaralé programy, které na aktuální problémy se suchem nejsou přizpůsobeny.

Reklama

Doporučované