Hlavní obsah

Se zástupci Kapsch jsem se scházel, chtěl jsem pro stát nejlepší nabídku, hájí se Faltýnek

Foto: Jan Handrejch /Právo/, ČTK, Seznam Zprávy

Jaroslav Faltýnek.

Reklama

aktualizováno •

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nepopírá, že se v minulosti opakovaně scházel se zástupci firmy Kapsch i antimonopolního úřadu. „Chtěl jsem pro stát nejlepší výsledek,“ řekl během pátku novinářům.

Článek

Den poté, co mu policie přišla domů zabavit počítač a mobil, místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek potvrdil, že se kvůli tendru na mýto opakovaně scházel jak se zástupci společnosti Kapsch, tak se šéfem antimonopolního úřadu.

„Kvůli mýtu jsem se scházel se všemi zájemci, nepopírám to. Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát,“ zdůvodnil novinářům v pátek ve Sněmovně, kam po čtvrteční „absenci“ znovu dorazil. „Ne,“ dodal pak stručně na otázku novinářů, zda mu tyto schůzky někdo vyčítá jako chybu.

Faltýnek pak v tiskovém prohlášení situaci rozvedl. Schůzek se účastnil jako člen dopravní koaliční rady minulé vlády, která se zabývala otázkou výběru mýtného. „Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsch, tak jsem se scházel i se zástupci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem na provoz mýta,“ uvedl. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Policie přišla do Faltýnkova pražského bytu ve čtvrtek časně ráno. „Vysvětili to tak, že sbírají veškeré podklady k tendru na mýto. Řekl jsem jim, že já jsem už všechny podklady k mýtu vyhodil, ale jestli nějaké najdou, ať si je nechají.“

Podle deníku Právo policie podezřívá Faltýnka, předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele Kapsch Karla Feixe z ovlivňování tendru, který Ministerstvo dopravy vypsalo na výběr mýtného.

Ze soudního příkazu k domovní prohlídce podle citací Práva vyplývá, že kriminalisté Národní centrály boje proti organizovanému zločinu všechny tři aktéry sledovali od podzimu 2017. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že trojice se domlouvala na tom, aby Kapsch výběr mýtného spravoval i nadále.

To se ale nestalo, zakázku nakonec získalo konsorcium Czech Toll/Sky Toll.

Policie během čtvrtka navštívila i dalšího poslance ANO, Milana Ferance. Právě oni dva řešili za hnutí ANO v rámci tehdejší koalice tendr na mýto. „Za KDU-ČSL tam byl Jan Kasal, za ČSSD Jan Birke,“ potvrdil Faltýnek. Zda se i oni scházeli se zástupci Kapsch nebo ÚOHS, prý neví.

Kvůli zásahu policie i kvůli hudebnímu večírku šéfa Sněmovny Radka Vondráčka v jednacím sále se ráno mimořádně sešel poslanecký klub hnutí ANO. „Nic víc, než se psalo v médiích, jsme se nedozvěděli. Faltýnek potvrdil, že mu zabavili počítač a notebook,“ potvrdil Seznamu jeden z účastníků schůzky.

„Večírek“ poslanců, na kterém podle zjištění Seznamu hrál dnešní šéf Sněmovny Radek Vondráček a jeho stranický kolega Miloslav Janalík přímo v jednacím sále na kytaru a stáli přitom na pultu určeném pro vedení Sněmovny, prý poslanci na klubu neřešili.

Reklama

Související témata:

Doporučované