Hlavní obsah

Se Zemanem najdeme společnou řeč. Migraci zneužili populisté pro své lži, říká kandidát na ministra Poche

Výzva s europoslancem a kandidátem na ministra zahraničních věcí Miroslavem Pochem. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je potřeba zdůraznit, že za současnou situaci na Ministerstvu zahraničních věcí nenese zodpovědnost nikdo jiný než premiér Babiš a prezident Zeman, říká europoslanec Miroslav Poche ve Výzvě Seznamu. Prezident Zeman ho nedávno odmítl jmenovat ministrem zahraničí.

Článek

„Největší odpor s mým případným jmenováním měli lidé jako Vojtěch Filip a okolí pana prezidenta. Možná to nebyl ani on sám. Nevidím žádné jiné řešení, nechci ustupovat, protože bych tím dával za pravdu lidem jako Vojtěch Filip. To opravdu nechci,“ tvrdí zatím neúspěšný kandidát ČSSD.

„Výhrady prezidenta vůči mně jsou zástupné. Je to rozdílný pohled na migraci, vztah s Izraelem a na vývoj v Evropské unii. Pan prezident své výhrady vrstvil postupně. Na část jsem už zapomněl. Vztahuje se to spíše k prezidentským volbám a vnitřní politice v ČSSD. Prezident nebyl úplně člověkem, který by podporoval kandidaturu pana Hamáčka na předsedu strany. Myslím si, že s panem prezidentem i jeho okolím najdeme společnou řeč.“

Evropská politika a Babiš

Premiéra Andreje Babiše oceňuje Poche za přístup k některým otázkám evropské politiky a za setkávání s evropskými partnery. Odmítá ho označit za populistu, který zneužívá téma migrace.

„Odmítat kvóty nebylo chybou. Ty nemohly fungovat, protože ti lidé tady nechtěli zůstávat. Musíme se těm zemím snažit pomoci. Musíme napomáhat technicky a personálně v těch zemích na jihu Evropy,“ říká Poche s tím, že důležitá je pomoc i v zemích v Africe a na Blízkém východě.

Úmrtí českých vojáků

„Je to velká tragédie. Jsem velmi rád za reakci české politiky a zástupců Armády České republiky. Měl jsem možnost jednat se zástupci některých ambasád a všichni kvitují důstojný způsob, jakým jsme se k tomu postavili,“ tvrdí Poche.

„Jsou lidé jako Tomio Okamura a komunisté, kteří se takovou tragédii pokusí zneužít v politické debatě. Lidé odcházejí ze zemí, kde se cítí být v ohrožení. Ať už kvůli občanským konfliktům nebo terorismu fundamentalistických skupin. Žádná z těch našich vojenských misí není zbytečná.“

Jak dopadne jeho spor s prezidentem? Můžeme premiéra Babiše označit za populistu? Proč zatím nebyl jmenován a neustupuje ČSSD příliš? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované