Hlavní obsah

Se Zemanem proti dezinformacím: Co Seznam nikdy nenapsal o prezidentově zdraví

Zeman a zdravotní stav: Co jsme odvysílali v prosinci a pan prezident dezinterpretoval?Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Prezident Zeman obvinil Seznam z vytváření fám o jeho osobě. Opět se ale zmýlil.

Článek

S radostí dáváme za pravdu prezidentu Miloši Zemanovi: Falešné informace, neboli „fake news”, se skutečně na internetu objevují a většinou není třeba žádného speciálního úřadu na Ministerstvu vnitra, aby pravda vyšla najevo.

A můžeme rovnou začít konkrétním příkladem, jehož uvedení na pravou míru je v zájmu celé země.

„Na Seznam.cz vyšel článek, že jsem prodělal těžkou ledvinovou operaci,” řekl prezident Zeman v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz, aby tak demonstroval údajné fámy, které novináři vytvářejí o jeho osobě. „Byla tak těžká, že jsem si ji ani nevšiml, patrně jsem byl v hluboké narkóze.”

Ano, je pravda, že prezident v posledních osmi letech žádnou těžkou ledvinovou operaci neprodělal.

Ale taky je pravda, že Seznam Zprávy nikdy žádnou podobnou informaci nezveřejnily. Tedy ani v „posledních čtrnácti dnech”, jak v citovaném rozhovoru upřesnil prezident.

Dvě operace ledvin v minulosti

Zdravotním stavem prezidenta, který může mít vliv na jeho rozhodnutí, zda bude za rok svůj mandát obhajovat, jsme se od začátku října, kdy jsme Zprávy na Seznamu spustili, zabývali podrobněji dvakrát.

Přesně před měsícem, 8. prosince 2016, jsme text doplnili také videografikou, která popisuje prezidentovy obtíže a kterou si můžete znovu prohlédnout ve videu na začátku tohoto článku. Vedle cukrovky a neuropatie, o kterých mluví otevřeně i Hrad, jsme zmínili prezidentovu nijak neskrývanou náklonnost k tabáku a alkoholu a skutečně také problémy s ledvinami.

„V minulosti měl problémy s ledvinami,” zní přesně věta, doplněná v grafice o slova „operace ledvin”, která pravděpodobně přivedla prezidenta k přesvědčení, že jsme informovali o něčem aktuálním.

Nikoliv, mluvíme, jak je zřejmé, o „minulosti”.

A v minulosti Miloš Zeman skutečně operace ledvin podstoupil. Tu poslední v září 2008 ve Znojmě. Médiím to oznámil tehdejší Zemanův nejbližší spolupracovník a přítel Miroslav Šlouf. „Včera kolem deváté hodiny večer jsem ho vezl soukromým autem do nemocnice,” řekl tehdy Šlouf, který dnes už není Zemanovým nejbližším spolupracovníkem, ani přítelem.

Ledviny trápily prezidenta již v době, kdy byl předsedou vlády. Poprvé kvůli nim skončil v nemocnici v létě 2000, podruhé dokonce shodou okolností 11. září 2001, kdy mu lékaři obávající se tehdy i možného horšího scénáře odstranili v Praze ledvinový kámen.

Přejeme prezidentovi hodně zdraví a jsme rádi, že jsme mohli operativně pomoci s vyvrácením jedné nehezké fámy.

Kancléř Mynář o zdraví prezidenta

Reklama

Související témata:

Doporučované