Hlavní obsah

Se zpožděním začíná hodnocení Salonu vín, stihne se za měsíc

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Namísto obvyklého květnového termínu začne letošní hodnocení Salonu vín - národní soutěže vín 2021 až v srpnu. Vína ze všech oblastí hodnotitelé posoudí za pouhý měsíc.

Článek

Původní harmonogram narušila pandemie koronaviru. O posunu termínu informoval Svaz vinařů, který vinařskou soutěž u nás pořádá.

„Profesionálně ohodnotit přes 2000 vín za jediný měsíc je poměrně ambiciózní úkol. Jsme ale velmi rádi, že se nám soutěž i ve ztížených podmínkách letošního ročníku podařilo uspořádat a že proběhne ve všech vinařských podoblastech České republiky,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Odborné komise se nejprve sejdou 3. srpna v Mělníku, aby vyhodnotily vzorky z oblasti Čechy, pokračovat budou ve Valticích 5. a 6. srpna hodnocením Slovácké vinařské oblasti, 11. a 12. srpna projdou hodnocením vzorky z Mikulovské vinařské podoblasti, 25. srpna ze Znojemské vinařské podoblasti a 27. a 28. srpna je na řadě Velkopavlovická vinařská oblast.

Vítěz v každé podoblasti dostane titul šampiona, komise vyberou i vítěze jednotlivých kategorií. Nejlepších vína postoupí do prvního celostátního kola Salonu vín, které se uskuteční v listopadu. Na prosinec je naplánováno finále, v němž komise vyberou 100 vín pro Salon vín roku 2021, vítěze jednotlivých kategorií a hlavně absolutního šampiona a nejlepší kolekci soutěže.

Na každou odbornou hodnoticí část soutěže navazuje veřejná výstava vín, na níž mohou lidé ochutnat reprezentativní vzorek vín pro danou podoblast. Vzhledem k nepředvídatelné epidemiologické situaci ale pořadatelé zrušili výstavu Slovácké vinařské podoblasti. Výstavy ostatních podoblastí se uskuteční od poloviny srpna do 3. října.

Reklama

Doporučované