Hlavní obsah

Zvyšování platů za nové vlády bude opatrné. Babišův tým varují čísla z velké krize

Vládní investice, to je hlavně dopravní infrastruktura, tedy silnice a železnice.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Se zvyšováním platů musíme být opatrní. Pořád u sebe nosím čísla o minulé krizi, říká ministryně financí Alena Schillerová.

Článek

Když Babišova vláda v noci ze středy na čtvrtek získala důvěru a pod okny Poslanecké sněmovny zrovna hlasitě demonstrovali její odpůrci, klíčová figura kabinetu už přemýšlela, jak splnit svůj úkol.

Alena Schillerová, ministryně financí, má vyřešit rébus: pravicově snížit daně, levicově zvýšit výdaje - a ještě k tomu najít rekordních 80 miliard korun na investice.

A kromě toho si ještě představuje, že plánovaný schodek státního rozpočtu na příští rok bude nakonec nižší než plánovaných 50 miliard korun. Jak toho všeho chce dosáhnout? A je to vůbec reálné?

Státní kase v Babišově éře pomáhá nejen zlepšený výběr daní, ale hlavně hospodářský růst. Firmy, zaměstnanci a kupující odvádějí na daních rekordní sumy.

Přesto Alena Schillerová v rozhovoru pro Seznam prozradila, že neustále u sebe nosí deset let stará ekonomická čísla jako varování, že počasí se může zničehonic rychle zkazit.

„Já tu trajektorii makroekonomického vývoje, kde vidíme ten obrovský sešup v letech 2008 až 2012, to já mám neustále u sebe ve svých podkladech,” připomíná Schillerová celosvětovou ekonomickou krizi.

Ministerstvo financí odhaduje v příštím roce zpomalení ekonomického růstu z letošních 3,3 procenta na pořád slušných 2,6. To vše za situace, že nebude eskalovat obchodní válka mezi USA a Evropou, která by české hospodářství extrémně zavislé na exportu mohla tvrdě postihnout.

„Já spíše mluvím o měkkém přistání a nemyslím, že by nás nějaká krize mohla tvrdě zasáhnout. Přesto jsem pochopitelně velmi zdrženlivá a opatrná v těch diskuzích o navyšování platů. Musíme být uvážliví, co si můžeme dovolit,” říká ministryně financí.

Vláda v příštím roce nejvíc přidá učitelům, jejichž základní platy mají od příštího roku znovu růst přibližně o 15 procent. Důvodem je kritická situace, kdy v mnoha školách v různých krajích už nemá skoro kdo učit.

Reklama

Doporučované