Hlavní obsah

Jste nakažení? Vyplňte sebereportující formulář, ulehčíte práci hygieně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Zabere to jen několik minut, pro hygieniky je to ale klíčová pomoc. Čím více nově nakažených vyplní sebereportující formulář, tím více času budou mít na další trasování.

Článek

Jak postupovat?

Po obdržení SMS s pozitivním výsledkem testu na covid-19 by měl nakažený zůstat v domácí izolaci a kontaktovat svého praktického lékaře, který nastaví další léčebný postup.

Nově nakaženému přijde také zpráva s odkazem na webové stránky, na kterých může vyplnit sebereportující formulář. Přihlášení do systému je potom jednoduché. Stačí zadat kód z SMS a rodné číslo.

Nakažený pak do formuláře vyplní všechny své kontaktní údaje. Klíčové je také vyplnit všechny osoby, se kterými přišel nakažený do rizikového kontaktu. Jde tedy o lidi, se kterými strávil alespoň 15 minut v krátké vzdálenosti. Mohou to být například rodinní příslušníci nebo kolegové z práce.

Samotný formulář nenahrazuje práci hygieniků, ale výrazně jim ji urychluje. Pokud mají k dispozici vyplněný formulář se všemi potřebnými kontakty a údaji, s nakaženým jen v rychlosti ověří jeho správnost a mohou snadněji a rychleji trasovat. Efektivněji se pak dostanou k více lidem, kteří by měli být v karanténě nebo jít na testy.

Jak funguje sebereportování?

Samotrasovací formuláře jsou krajskými hygienickými stanicemi vyřizovány přednostně.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR., Seznam Zprávy

Sebereportující formulář: Jak postupovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované