Hlavní obsah

Velká Británie poráží EU. Vakcíny máme moc, zní z ostrovů

Foto: Profimedia.cz

V anglickém Birminghamu se už začalo očkovat dokonce i v prostorách obchodního řetězce ASDA.

Reklama

Vysoce postavené zdroje z britského farmaceutického průmyslu tvrdí, že očkovacích látek dostane letos Spojené království tolik, že je eventuálně může věnovat dalším zemím.

Článek

The Times i The Daily Telegraph dospěly k přesvědčení, že britská vláda naplní, ba dokonce překoná své vakcinační plány, pokud farmaceutické firmy dostojí svým závazkům. Kabinet premiéra Borise Johnsona  i samotní výrobci prý hýří sebevědomím, že dávek bude nakonec víc, než kolik Spojené království bude pro celou svou populaci potřebovat.

Úvaha vychází z toho, že Boris Johnson nepochybuje o tom, že v tahanicích s Evropskou unií ohledně dodávek tzv. oxfordské vakcíny od firmy AstraZeneca Britové uspějí a že očkovací látky z britských továren společnosti na druhou stranu Lamanšského průlivu „odkloněny“ nebudou. To potvrdil pro BBC také další člen britské vlády Michael Gove.

Britská vláda opírá svou argumentaci o to, že má smlouvu na dodávku 100 milionů dávek očkovací látky od společnosti AstraZeneca. Kontrakt prý obsahuje klíčovou pasáž, že produkce britských závodů musí napřed splnit závazek vůči Spojenému království a až případná další výroba nebo nadprodukce může směřovat do dalších zemí.

Právě to ale zpochybnila Evropská komise, konkrétně komisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. AstraZeneca tvrdí, že vakcíny pro britský systém zdravotní péče NHS pocházejí z jiného „dodavatelského řetězce“ než očkovací látky pro Evropskou unii.

Podle deníku The Times má Spojené království závazné objednávky na závratných 367 milionů dávek, což představuje 5,5 dávky na osobu. „Je spousta očkovacích látek. Převyšuje to dokonce záměry vlády,“ cituje britský list vysoce postavený zdroj z farmaceutického průmyslu.

Velká Británie zatím naočkovala 13 procent své dospělé populace. Evropská unie pouhá 2 procenta a náskok Britů se stále zvětšuje.

Reklama

Doporučované