Hlavní obsah

Sebevražda čtyřnásobného vraha v českém vězení se může dotknout Američanů

Rozhovor s Hanušem Hanslíkem.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Kevin Dahlgren, jenž v roce 2013 zavraždil čtyři lidi, byl prvním Američanem, kterého USA do Česka vydaly.

Článek

Sebevražda Američana Kevina Dahlgrena ve vězení ve Valdicích může mít dopad na diplomatické vztahy se Spojenými státy, zejména na kontakty justičních orgánů obou zemí.

Dahlgren, jenž v roce 2013 zavraždil v Brně své čtyři české příbuzné a vzápětí utekl do USA, byl totiž prvním Američanem, kterého Spojené státy do České republiky vydaly.

České soudy ho poté pravomocně odsoudily k doživotnímu trestu. Šlo o výjimečnou mezinárodní událost, protože Spojené státy obecně své občany do zahraničí většinou nevydávají.

Americké orgány tak mohou brát Dahlgrenovu smrt v českém vězení v úvahu, pokud by v budoucnu Česká republika požádala USA o vydání kohokoliv dalšího.

Americké velvyslanectví se pro Seznam uvedlo, že události kolem Dahlgrena sleduje.

"Velvyslanectví USA v Praze je obeznámeno s touto zprávou a poskytne náležitou podporu, která odpovídá konzulární odpovědnosti vůči americkým občanům na celém světě. Vzhledem k ohledům na soukromí, nebudeme tuto záležitost dále komentovat,“ uvedlo.

 Video: Den, kdy byl Dahlgren odsouzen

Podívejte se na reportáž z Dahlgrenova soudu.Video: Hanuš Hanslík

Úřady sice dosud oficiálně nepotvrdily, že vězněm, který ve čtvrtek večer ve Valdicích spáchal sebevraždu, je skutečně Kevin Dahlgren. Neoficiálně to ale potvrdili někteří pracovníci věznice ve Valdicích. A také agentura ČTK, která informaci přinesla jako první, se odvolává ve svém zjištění na čtyři zdroje.

Vězeňská služba na přímý dotaz Seznamu pouze potvrdila, že ve Valdicích skutečně zemřel vězeň. Totožnost vězňů nepotvrzuje nikdy.

Smrt ve Valdicích vyšetřuje jak Vězeňská služba, tak policie. Kromě toho ji vyšetřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů a vnitřní orgány vězeňské služby.

"Při prvotním ohledání těla bylo předběžně vyloučeno cizí zavinění. Pro zjištění přesné příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení," řekla ČTK mluvčí krajské policie Lenka Burýšková.

V Dahlgrenově případu měl shodou okolností Nejvyšší soud v Brně každým dnem rozhodnout, zda mu na základě dovolání sníží nebo změní trest.

Dahlgren soud požádal, aby bylo doživotí zcela nebo alespoň zčásti nahrazeno pobytem v psychiatrické léčebně. Podle mluvčího soudu Petra Tomíčka na věci nic nemění, pokud je Kevin Dahlgren po smrti. Soud bude i v takovém případě o věci rozhodovat, protože mu to ukládá trestní řád.

Dahlgren plánoval, že po rozhodnutí Nejvyššího soudu, ať už bude jakékoliv, požádá o přemístění do americké věznice. Tuto žádost měl jeho právník připravenou.

Video: Dahlgren chce zpátky do Spojených států

Dahlgren v roce 2013 v Brně zavraždil své čtyři příbuzné.

Reklama

Doporučované