Hlavní obsah

Sebevražedné atentáty v syrském Homsu usmrtily desítky lidí

Islamisté při sebevražedných útocích v Homsu zabili desítky lidí.

 

Reklama

Mezi oběťmi byl podle agentur velitel regionální části vojenské rozvědky.

Článek

Nejméně 42 mrtvých si dnes v syrském městě Homs vyžádaly sebevražedné útoky, jejichž terčem byla dvě místní sídla bezpečnostních sil, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva, která konflikt v zemi monitoruje s pomocí lidí v terénu.

Podle úřadů zahynulo více než 32 osob a dalších 24 lidí bylo zraněno. K útokům, mezi jejichž oběťmi byl podle agentur velitel regionální části vojenské rozvědky, se přihlásila islamistická Fronta dobytí Sýrie blízká teroristické síti Al-Káida.

„Atentáty zasáhly regionální sídla státní bezpečnosti a vojenského zpravodajství, která leží ve dvou čtvrtích v centru města," řekl zahraničním agenturám představitel londýnského sídla organizace.

Podle místních médií byla v místech útoků slyšet kromě výbuchů i střelba, která trvala asi dvě hodiny.

Fronta dobytí Sýrie v prohlášení upřesnila, že na dvě sídla vládních bezpečnostních sil útočilo celkem pět sebevrahů, kteří zabili více než 40 osob. Podle státní televize tři džihádisté zaútočili na úřad státní bezpečnosti a ostatní na sídlo vojenské rozvědky s cílem zabít i jejího velitele.

Napadené budovy, které jsou dobře střeženy, od sebe leží asi 2,5 kilometru, poznamenala agentura AP.

Třetí největší syrské město Homs je v rukou autoritativního režimu prezidenta Bašára Asada. Podle agentury Reuters je výjimkou ale jedna čtvrť, kterou kontroluje ozbrojená umírněnější opozice.

Válka v Sýrii začala před lety krvavým potlačením prodemokratických demonstrací. Konflikt se zkomplikoval zesílením islamistických skupin a intervencemi regionálních a mezinárodních mocností.

Boje si vyžádaly odhadem více než 310.000 mrtvých a vyhnaly z domovů miliony lidí. V Homsu zaútočili radikálové vícekrát, většinou se k sebevražedným atentátům přihlásil takzvaný Islámský stát. Loni zde dvojitý atentát zabil 64 lidí, převážně civilistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované