Hlavní obsah

Sebevražedný útok v Bagdádu si vyžádal nejméně 28 obětí

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní síly Iráku v oblasti výbuchu.

Reklama

aktualizováno •

Při dvou sebevražedných útocích na rušném bagdádském tržišti ve čtvrtek přišlo o život nejméně 28 lidí a dalších 73 bylo zraněno. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Článek

Útoky zasáhly obchodní čtvrť Báb aš-Šarkí v době, kdy se země potýká se zvýšeným politickým napětím kvůli ekonomické krizi a předčasným volbám plánovaným na říjen. Irácká armáda uvedla, že zahynulo 28 lidí a dalších 73 bylo zraněno, někteří vážně. Nemocnice v Bagdádu po útoku aktivovaly tzv. traumaplán. Podle mluvčího armády příslušníci bezpečnostních složek před útokem pronásledovali dva sebevražedné atentátníky. Ti se poté odpálili na náměstí Tajaran.

Jde o první útoky v rušné bagdádské obchodní čtvrti za poslední tři roky. Naposledy se na místě odpálil sebevražedný atentátník v roce 2018 krátce poté, co tehdejší premiér Hajdar Abádí oznámil, že teroristická organizace Islámský stát byla v Iráku poražena. Právě její příslušníci stáli za podobnými útoky v Bagdádu v minulosti. K poslednímu útoku se ale dosud nikdo nepřihlásil.

V uplynulých měsících Irák zažil útoky IS i milic. Na americkou přítomnost v Iráku opakovaně útočily místní milice. Raketové útoky cílily zejména na americké velvyslanectví v silně opevněné zelené zóně Bagdádu. Množství těchto útoků se však snížilo, protože v říjnu Íránem podporované ozbrojené skupiny vyhlásily neformální klid zbraní.

Sebevražedné útoky jsou jednou z hlavních taktik extremistů, kteří v roce 2014 kontrolovali téměř třetinu Iráku a Sýrie. Islámskému státu se od jeho územní porážky v Iráku v roce 2017 ale jen zřídka podařilo útočit v hlavním městě. Zároveň útoky přišly jen několik dní poté, co vláda rozhodla o vypsání předčasných voleb na říjen.

Premiér Mustafa Kázimí loni v létě oznámil, že se uskuteční předčasné volby, aby byly splněny požadavky protivládních demonstrantů. Ti požadují výměnu celého vedení země, podle nich zkorumpovaného, a chtějí svobodné volby. Při demonstracích, které začaly předloni na podzim, přišlo podle AP o život asi 500 lidí. Bezpečnostní složky k rozehnání protestů používaly slzný plyn i ostré náboje.

Reklama

Doporučované