Hlavní obsah

29 mrtvých a desítky zraněných. Islámský stát se přihlásil k explozi v Kábulu

Útok Islámského státu v Kábulu si vyžádal 29 mrtvých a 52 zraněných. Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Nedaleko šíitské svatyně v Kábulu došlo k výbuchu. Poblíž se nachází také univerzita a nemocnice. Za explozí by mohl stát sebevražedný atentátník.

Článek

Středeční exploze u šíitské svatyně v afghánském Kábulu zabila nejméně 29 lidí, dalších 52 je zraněno. Informovala o tom televize CBS News.

Podle afghánské televize Tolo se jednalo o útok sebevražedného atentátníka. Ten se odpálil v místě, kde se shromáždily stovky lidí k oslavám perského Nového roku, který připadá na dnešní den.

Podle televize BBC se k činu přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Mezi shromážděnými lidmi byla řada šíitů – stoupenců jednoho ze dvou hlavních proudů islámu. Ten je v Afghánistánu v menšině. V posledních letech útoky na vyznavače šíitské odnože islámu rostou, mají je na svědomí převážně členové radikální skupiny IS.

Americké a afghánské úřady uvedly, že útok je nejspíše reakcí na nálety a další bezpečnostní operace, kterými se vláda snaží vytlačit radikály z oblasti. V regionu se angažují Islámský stát i vojenské hnutí Tálibán.

Nedaleko místa činu se nachází také univerzita a nemocnice.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Reklama

Doporučované