Hlavní obsah

Odpověď na největší překvapení voleb. Piráty zničili jejich spokojení voliči

Hostem speciální Výzvy jsou Martin Kupka (ODS), Olga Richterová (Piráti), politický komentátor Jindřich Šídlo a sociolog Martin Buchtík.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

O vítězích voleb je už jasno. Na lídry stran ale čeká další „souboj“. O sestavení nového kabinetu. Jak do něj zasáhne Miloš Zeman? Nerozhádají se brzy strany dvou koalic?

Článek

Ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 27,79 %, za ní je hnutí ANO s 27,12 %, trojkou voleb je koalice Pirátů a STAN s 15,62 %. SPD pak zůstává poslední stranou, která s 9,56 % v nové Sněmovně usedne.

Poprvé v historii samostatné České republiky z poslaneckých lavic vypadla KSČM i sociální demokracie, která se posledních osm let podílela na vládě s ANO.

Přestože největší procentuální výsledek získala koalice Spolu, prezident Zeman dříve deklaroval, že sestavování vlády vloží do rukou nejsilnější strany voleb, což je hnutí ANO. A jeho lídr – současný premiér Andrej Babiš – řekl, že by s koalicí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v takovém případě o vládě jednal. Ta ale již podepsala memorandum s koalicí Pirátů a Starostů.

Jak bude vypadat nová vláda? Na čem bude vyjednávání stran záviset? Jak rychle by mohla začít fungovat? A jak kartami zamíchá prezident Miloš Zeman?

Na to jsme se ptali ve speciálním vysílání pořadu Výzva místopředsedy ODS Martina Kupky, první místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové, politického komentátora Seznam Zpráv Jindřicha Šídla a sociologa a ředitele STEM Martina Buchtíka.

Martin Kupka

01:30 - Věřím, že skončí éra Andreje Babiše, to je nejpodstatnější zpráva těchto voleb. Spolu s ním končí i komunisté. Teď bude záležet na tom, aby prezident rozhodl tak, jak rozdali karty voliči. Lídři všech těch pěti stran dali jasně najevo, že budou jednat o další vládě, to nedává Andreji Babišovi žádnou možnost vytvořit vládní většinu v Poslanecké sněmovně, tím pádem není pro prezidenta Zemana žádné rozhodování.

03:00 - Současná situace nedává možnost jednat o jiné vládě. To je politická realita. Andrej Babiš tu nemá možnost sestavit vládu s nikým jiným. Pro Českou republiku je důležité mít stabilní vládu co nejrychleji. Máme tu vítěze voleb, máme tu jasnou většinu ve Sněmovně.

05:40 - ANO má sice více mandátů, ale je to výsledek přepočtu. Koalice Spolu a PirSTAN má 109 poslanců. Koalice spolu ukázaly, že jsou schopny nabídnout nového premiéra. Náš úspěch má ale mnoho otců. Museli jsme se dohodnout mezi stranami a vydržet.

08:02 - Včera jednali lídři stran, jejich předsedové. Jednání bylo velmi věcné. Odráželo se v něm, že všichni aktéři cítí závazek vůči společnosti. Podstatné je, aby se podařilo najít shodu. Výsledek nás zavazuje, abychom dokázali na základě programové shody dosáhnout té změny. Snaha vést tuto zemi dopředu.

10:33 - ODS, TOP 09 i KDU-ČSL budou mít každá svůj poslanecký klub. Jednotný poslanecký klub jsme neavizovali, budeme ale často jednat spolu. Jde o to se v rámci klubů shodnout na dalším postupu. Kde je vůle, je i cesta.

11:43 - O místopředsedech vlády jsme se zatím nebavili, to je otázka dalších dnů. Musí se vyslovit také oni. Vedle toho je potřeba ustanovit funkční Poslaneckou sněmovnu. To jsou další role, které je potřeba naplnit konkrétními lidmi.

13:18 - Předsedou Poslanecké sněmovny má být z logiky věci zástupce koalice Spolu. Kdo to bude, zatím nevím, nemám odezvu od kolegů, jestli se té role chtějí zhostit. KDU-ČSL i TOP 09 jsou přirozenými kandidáty na tuto roli.

13:50 - Pokud mě Petr Fiala osloví s tím, abych ve vládě zaujal nějakou roli, pokusím se jí zhostit co nejlépe. Možností, kde bych mohl uplatnit své schopnosti, je více.

15:10 - Daně zvyšovat nebudeme. Chceme se zaměřit i v rámci dalších let na úspory v neinvestičních výdajích státu, kde se skrývají miliardy. My jsme v minulém roce ukázali, vtělili do podoby pozměňovacích návrhů k zákonu o státním rozpočtu, úspory v přesné výši 82 miliardy korun, to se blíží tomu, co by bylo dobré ušetřit v rámci dalšího rozpočtu. Pokud se to podaří, jsem přesvědčen, že se podaří nastavit pozitivní vývoj ekonomiky.

Olga Richterová

19:33 - Výsledek je úspěch pro demokracii. V situaci, kdy tu byla velká dezinformační kampaň, a to zejména proti nám (Pirátům), se podařilo, že volby dopadly tak, že se podaří sestavit koalici z demokratických stran, Andrej Babiš půjde od válu a vláda bude mít většinu. Je pro mě ale těžké, že byť celkový výsledek považuji za slušný, kvůli tomu, že jsme byli jako Piráti živým štítem v dezinformační kampani, ten konkrétní výsledek pro Piráty v přepočtu na mandáty je těžký. Jsem ráda, že ve Sněmovně bude historicky nejvíce žen.

21:35 - Ivan Bartoš by rezignovat neměl. Voliči Pirátů byli spokojení s koalicí se STAN, takže neměli důvod kroužkovat. Ten rozdíl udělaly kroužky, podpora koalice je 800 tisíc hlasů, ten rozdíl ale udělaly kroužky. V posledním týdnu kampaně jsme měli požádat o podporu prvních čtyř lidí na kandidátce. Spousta hlasů byla pro nás, ale ta dezinformační kampaň proti nám byla silná. Vrcholem pro mě bylo, že chceme nastěhovat migranty do chat a chalup. V takové masáži dezinformací jsme fungovali jako živý štít. Dezinformace zasáhly i voliče STAN, kteří nás proto vykroužkovali.

25:42 - Budeme hrát v koalici druhé housle, jsme s tím smířeni. Tak rozhodli voliči. Včera jsme mezi koalicemi podepsali memorandum a čeká nás další exkluzivní jednání. Díky té pěkné většině věřím, že se dohodneme. Co se týče naší koalice, každý si může najít na internetu naši koaliční smlouvu a tam máme popsanou tu povolební strategii. Věříme, že se nám podaří prosadit ty programové průniky v tom, co je důležité pro naši zemi. Důležité jsou pro nás tři body: podpora školství, podpora investicí a ochrana životního prostředí.

29:08 - Digitální daň bude. Myslím si také, že se nám podaří najít velké úspory. Celkově bude potřeba se kouknout na rozpočtovou realitu. Rostoucí dluh státu je jeden z důvodů, proč nám dali lidé důvěru.

30:33 - Kdo bude předsedou Sněmovny, uvidíme, je to jedna z důležitých funkcí. Jestli o ni má Ivan Bartoš zájem, jsme zatím neprojednávali. Dokážu si sebe představit na pozici ministryně práce a sociálních věcí, je to jeden z bodů, se kterými půjdeme do vyjednávání.

Jindřich Šídlo

35:27 - Dny Andreje Babiše jsou sečtené, jen nevíme, kdy ten účet bude finalizován. Hnutí ANO míří do opozice, jen záleží, jak dlouho to bude chtít pan prezident s Andrejem Babišem natahovat. Neříkám ale, že končí politická kariéra Andreje Babiše, naopak si myslím, že se tam připravuje další fáze.

37:28 - Průzkumy ukazovaly, že koalice Spolu může byt jediným vyzyvatelem hnutí ANO. Mně to na konci srpna říkal poslanec ODS Marek Benda. Ukázalo se, že se objevilo liberální Česko.

39:04 - Spousta lidí se rozhodovala mezi dvěma koalicemi a koalice Spolu kampaň zvládla lépe. Měli velmi dobrý finiš, dobře zafungovala ta trojka lídrů. Vypadali jako lepší alternativa, než Piráti a STAN. Kampaň proti Pirátům byla silná, vybral si je jako hlavního soupeře, ale během toho mu vrostl konkurent někde jinde. Piráti mají ale na tomto výsledku velký podíl. Během čtyř let v opozici patřili mezi nejaktivnější.

42:05 - Petr Fiala si pověření jednat o vládě vzal sám. Má většinu, takže se to dá pochopit. Bude ale záležet na tom, jak se k situaci postaví prezident Zeman. Důležité je, že do měsíce se musí sejít Sněmovna.

45:22 - Nikdy jsme nezažili většinovou vládu složenou z pěti stran. Spor mohl být mezi ODS a Piráty, ale ODS je ve vládě jasně silnější než Piráti, a to je ta záruka. Petr Fiala má pravdu ODS je strana předurčená k vládnutí a nyní osm let ve vládě nebyla, takže je hladová. Nebude mít problém v této konstelaci vládnout.

47:03 - Vít Rakušan je nová politická hvězda voleb. Uměl mluvit v debatách, dobře vypadá. To, že se zrodila hvězda ale neznamená, že nemůže zapadnout.

48:45 - Autentická levice ve Sněmovně je nyní Ivan Bartoš a Olga Richterová, je to ale spíš umělecká levice. Ta klasická levice ze Sněmovny zmizela. Z odchodu ČSSD radost nemám, ale oni k tomu odchodu směřovali od roku 2010, kdy sice vyhráli s Jiřím Paroubkem, ale mnohem méně, než se čekalo. Jejich hlavním problémem byla ztráta důvěryhodnosti. Sociální demokraté balancují na hraně existence a z mého pohledu je to škoda.

52:43 - Představa Andreje Babiš jako řadového poslance je téměř nepředstavitelná, asi by ho to nebavilo. Ta pravděpodobnější cesta je prezidentská kampaň. Nikdo z hnutí ANO ale nezažil opozici, není tam ten servis. Pro spoustu z nich to bude velké překvapení.

Martin Buchtík

57:44 - Výsledky vypadají, jakože jsou to obrovské rozdíly, ale situace pod pěti procenty ukazuje, že stačilo 15–20 tisíc hlasů a ta situace mohla být úplně jiná. Hnutí ANO, přestože ztratilo, dokázalo oslovit v podstatě stejně voličů jako v roce 2017. Výsledek je velmi slušný. Voliči hnutí ANO mají často představu, že tu není nikdo jiný, kdo by je oslovil. Na kauzy kolem Andreje Babiše často reagují tak, že nepoctiví jsou tu všichni.

1:00:10 - Výsledek Spolu je překvapivý. Je to dané několika efekty. Koalice Spolu určitě stála mimo hlavní konflikt Piráti vs. SPD/ANO. Koalice Spolu v posledních týdnech převzala roli vyzyvatele hnutí ANO.

1:02:11 - Voliči se rozhodovali průběžně. Víme, že několik procent lidí, což jsou stovky tisíc, se rozhodují v den voleb. Kroužkovací situace kolem Pirátů je největší překvapení letošních voleb. Dříve se kroužky v takovém množství neprosadily. Je to fenomén a potrvá, než zjistíme, kde se tahle systémová změna stala. Voliči Pirátů se ale nevypařili. Bylo jich víc než voličů STAN, oni ale téměř nekroužkovali.

1:05:03 - Když srovnáme tyto a předešlé volby, rozdíly v chování voličů jsou větší. Jde o fragmentizaci společnosti nikoliv polarizaci.

1:07:23 - Že v pohraničí vyhrálo hnutí ANO, není překvapivé, zajímavější je se podívat, proč koalice Spolu oslovila střed republiky. Vysoká volební účast výsledek velmi ovlivnila, kdyby byla nižší, komunisté by měli mnohem větší šanci dostat se do Sněmovny. Koalice Spolu dokázala voliče neznechutit, u hnutí ANO do toho zasáhly Pandora Papers, kdy se nepodařilo jejich voliče na závěr mobilizovat.

1:11:08 - SPD na počet hlasů má v podstatě stejně jako v předešlých volbách. Kdyby neexistoval Volný blok, část jejich voličů by přešla k SPD. To samé může platit i u Trikolóry. Pro ně je to neúspěch, mohli pomýšlet na 12/13 procent.

Reklama

Doporučované