Hlavní obsah

Sedačka za milion? Na designové věci je Česko malý rybníček, říká výrobce nábytku

„Do řetězců jít nechceme. Tam jde jen o obrat a cenu. Vytrácí se kreativita,“ říká Karel Pacák mladší, ředitel Polstrinu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nábytek je první, čeho si ředitel Polstrinu Karel Pacák všímá po příchodu do místnosti. „Moje žena ze mě má legraci, že je to první, co hodně řeším.“ Polstrin Design, rodinná firma z Hradce Králové, vyrábí nábytek na míru pro firmy i jednotlivce, ale spolupracuje i s architekty a designéry světového věhlasu.

Článek

Polstrin vyráběl designová křesla pro Jozefa Kabaně, tehdy ještě designéra Škodovky. Pravidelně spolupracuje i s dalšími designéry, jako je Jan Čtvrtník či akademický architekt Jiří Pelcl. Podle návrhu architekta Jana Kaplického pak připravil pohovku.

„U tohoto projektu byly velké plány. Pohovky měly být ve velkých městech, ale obchodně to nakonec neskončilo dobře a pohovka neopustila republiku,” říká Pacák s tím, že Česká republika je na velké designové věci stále malý rybníček. Částky za takové výrobky jsou totiž velmi vysoké a v Česku zatím není zvykem takové sumy za nábytek platit. Například pohovka podle Kaplického vyšla téměř na milion korun.

„Ta cena nebyla špatná. Ale musí srovnávat srovnatelné,” vysvětluje Pacák.

Pokračování rozhovoru s Karlem Pacákem. Video: Seznam Zprávy

Firma vyrábí pro jednotlivce i společnosti. Pod vlastní značkou, ale i pod značkami svých zákazníků, o kterých nesmí mluvit. Do řetězců svůj nábytek ale dodávat nechce. „Jeden pokus byl, ale museli jsme odejít,” říká Pacák s tím, že v řetězci nejde o kreativitu, ale o čísla. „Naši sedací soupravu dali do letáku ještě pod výrobní cenou. Celá politika obratů a slev zkrátka není naše krevní skupina,” dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované