Hlavní obsah

Sedl si ke stolu s diktátorem a odešel s prázdnou, hodnotí americká média setkání Trumpa s Kimem

Trump se podle médií na summit vůbec nepřipravil.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Donald Trump podle svého domovského tisku podcenil před summitem ve Vietnamu přípravu a Kim Čong-un se ho pokusil nachytat. Jako už to prý ostatně provedl v červnu v Singapuru.

Článek

Za normálních prezidentů se summity obvykle dohadují dlouho dopředu. Prezidenti vytahují králíky z klobouku až potom, co diplomati králíky do klobouku trpělivě naženou. Trump ale neměl nikdy dost trpělivosti na mravenčí diplomatickou práci a místo toho přehnaně spoléhá na osobní vztahy.

Jeho přesvědčení ho ale tentokrát očividně zklamalo, takto kriticky hodnotí setkání lídrů komentář zveřejněný v americkém listu New York Times (NYT). Reaguje na dřívější prohlášení Donalda Trumpa, který ještě před cestou do Vietnamu hlásal, že půjde o „fantastický úspěch“.

Takové vystupování amerického prezidenta Kim Čong-una podle komentáře pravděpodobně vedlo k tomu, aby ve svých požadavcích přitvrdil. Ze stejného důvodu zřejmě severokorejská strana ještě před summitem lídrů odmítla jednat s respektovanými americkými diplomaty. Kim věřil, že Trumpa tváří v tvář přechytračí jako před devíti měsíci v Singapuru.

Kolaps hanojských jednání podle komentáře také svědčí o tom, že Trump už po prvním summitu s Kim Čong-unem nepochopil, že „denuklearizace“ znamená pro severokorejského diktátora něco jiného než pro Bílý dům. Trump tak opakovaně legitimizoval setkáním severokorejský režim, aniž by získal srovnatelnou protihodnotu.

Je nechutné vidět Trumpa, jak Kima chválí a označuje ho za „svého přítele“ a „velkého vůdce“, jak mluví o Kimových „krásných dopisech“ a o tom, že se do něj zamiloval. Je rozhodně správné zabývat se krutými diktátory, ale patolízalství je zradou našich hodnot, píše dále list.

Podobně setkání hodnotí také americká televize CNN. Podle ní Trump už podruhé oslabil důvěryhodnost a pozici amerického prezidenta ve světě a od stolu, ke kterému usedl s diktátorem, odešel s prázdnýma rukama.

Podle NYT existuje riziko návratu k dřívějšímu napětí, je ale možné představit si i cestu, která povede k pokroku v rozhovorech se Severní Koreou. Skeptici správně varují, že Kim se absolutně nehodlá zbavit svého jaderného arzenálu. Přesto existuje prostor pro diplomacii ku prospěchu ostatního světa.

Kim, zdá se, je ochoten dohodnout se na pokračování moratoria na testování bojových hlavic a raket a na zmrazení výroby jaderného paliva v komplexu Jongbjon. Tyto cíle stojí za to, není-li cena příliš vysoká. Rozumnou cenou by bylo uvolnění sankcí na vnitrokorejské projekty, jako je působení jihokorejských podniků v KLDR, turistika nebo železniční spojení, soudí NYT.

Podle CNN je ve hře i třetí setkání obou lídrů, americký prezident se ale do něj prý poté, co se dvakrát spálil, nebude hnát.

Reklama

Doporučované