Hlavní obsah

Sedm a půl roku za hrst marihuany. Izrael chce milost pro batůžkářku

Foto: Profimedia.cz

Naama Issacharová při prosincovém soudním líčení.

Reklama

Na pátém světovém fóru o holokaustu se může rozhodnout o dalším osudu americko-izraelské mladé ženy odsouzené v Rusku za držení marihuany. S ruským prezidentem jednal o jejím propuštění izraelský premiér Benjamin Netanjahu i matka odsouzené. „Všechno bude v pořádku,” slíbil jim po setkání Putin.

Článek

„Nevzdám se, i když nevěřím v ruský právní systém. Kdybych se neodvolala, bylo by to jako přiznání viny,” prohlásila v prosinci Naama Issacharová v rozhovoru pro Channel 12. Mladou ženu zadržela ruská policie loni v dubnu na moskevském letišti s deseti gramy marihuany. Šestadvacetiletá batůžkářka se vracela do Izraele z výletu v Indii a během mezipřistání v Moskvě ani nehodlala opustit letiště.

Ruské úřady ale na tento argument neslyšely a v říjnu ji moskevský soud poslal za pašování drog na sedm a půl roku do vězení. Tak tvrdý verdikt si většina izraelské veřejnosti vysvětlila jednoznačně – jde o politický proces a Naama má režimu Vladimira Putina posloužit jako rukojmí při politických jednáních. Mladá žena se v rodné zemi nechtěně stala celebritou.

Tomu nasvědčuje i průběh říjnového procesu, při němž Issacharová podepisovala vynucené přiznání v ruštině. Text si nemohla přečíst, překladatele ji ruské úřady neposkytly. O jejím odvolání soud rozhodl během dvaceti minut a zamítl ho.

Izraelský premiér veřejnosti sliboval, že dostane batůžkářku ven. Rusko na izraelskou žádost nejdříve reagovalo návrhem na výměnu ruského hackera Alexeje Burkova, který je podezřelý z krádeže milionů dolarů z kreditních karet amerických občanů. Izraelští představitelé výměnu odmítli s poukazem na to, že by se mohla stát precedentem do budoucnosti. Poté byl Burkov vydán do USA.

Poté, co o propuštění mladé ženy jednal na právě probíhajícím pátém světovém fóru o holokaustu s Putinem nejdříve Netanjahu a poté i matka Yaffa, Putin prohlásil, že „všechno bude v pořádku”. Propuštění Naamy Issacharové však výslovně nezaručil.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalková pak v médiích informovala, že Naama si na podmínky ve vězení nestěžuje. Problém však vidí v tom, že ji v několika případech byla odepřena návštěva matky, což ombudsmanka označila za nepřijatelné.

„Jsem nadšená a optimistická,” řekla po jednání matka Issacharové s tím, že doufá, že dceru brzy přivede domů k jejímu životu a budoucnosti.

Pokud se její naděje naplní, nebude to rozhodně zadarmo. Kreml podle serveru Ynetnews očekává sérii ústupků, které mají posloužit ruským zájmům v regionu. Konkrétně jde například o vrácení Alexandrova dvora (místo v jeruzalémském Starém Městě ležící poblíž Chrámu božího hrobu), který už Izrael předal Rusům loni v prosinci.

Reklama

Doporučované