Hlavní obsah

Sedm Afroameričanů popravených za znásilnění v 50. letech dostalo milost

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Demokratický guvernér amerického státu Virginia Ralph Northam dnes posmrtně omilostnil sedm černochů popravených v roce 1951 za znásilnění bílé ženy.

Článek

Původní proces poznamenaly projevy rasové diskriminace. Nynější omilostnění se nevyjadřuje k vině skupiny mužů označovaných jako „sedm z Martinsville“, ale přiznává, že jejich proces nebyl nestranný a trest nebyl přiměřený, píše agentura AP.

Barva pleti hrála „nepopiratelnou roli v jejich identifikaci, při vyšetřování a jejich odsouzení,“ uvedl v prohlášení guvernér Northam. Afroameričany soudila porota složená výhradně z lidí bílé barvy pleti. „Tito muži byli popraveni, protože byli černí, a to není správné. Jejich trest neodpovídal zločinu. Neměli být popraveni,“ řekl guvernér Northam.

„Nemůžeme sice změnit minulost, ale doufám, že toto opatření přinese trochu míru,“ uvedl guvernér, který se týž den setkal s desítkou potomků popravených mužů.

Advokáti a obhájci popravených podali žádost o milost loni v prosinci. V petici netvrdili, že by muži byli nevinní, ale trvali na tom, že jejich proces byl nespravedlivý a tresty nepřiměřené. V případě obou argumentů jim dnes guvernér dal za pravdu.

V lednu 1949 sedm mužů v nebezpečné části města Martinsville znásilnilo 32letou ženu, která vše ohlásila na policii. Ta brzy muže zatkla a získala jejich písemné doznání. Navzdory protestům veřejnosti život všech sedmi mužů v únoru 1952 skončil na elektrickém křesle. Počet poprav za znásilnění ve státe Virginia od roku 1908 se tak posunul na celkem 45 vykonaných trestů, všichni popravení byli černoši.

V posledních letech byl původní verdikt odsuzován jako příklad rasové nerovnosti při udělování nejvyššího trestu. Guvernér Ralph Northam je velkým zastáncem reformy trestního řádu a od svého nástupu do funkce v roce 2018 udělil 604 milostí.

Reklama

Doporučované