Hlavní obsah

Sedm barmských buddhistů zemřelo při střetu s policií

Barmská policie se pokusila zastavit protestující buddhisty. Sedm jich při střetu zemřeloVideo: AP

 

Reklama

K potyčce došlo ve městě Myauk na západě Barmy. Ke střetům došlo ve stejný den, kdy Barma podepsala dohodu s Bangladéšem o navrácení více než 650 tisíc Rohingů zpět do vlasti.

Článek

Barmská policie v Arakanském státě se ve středu pokusila zastavit dav buddhistů, který se snažil získat kontrolu nad místním úřadem. Při střelbě do davu přišlo o život sedm protestujících a dalších 13 jich bylo zraněno. S odkazem na sdělení barmské policie o tom informovala agentura AFP.

„Sedm osob přišlo o život a dalších třináct bylo zraněno ve městě Myauk na západě země,” uvedl mluvčí policie. Dav podle něj dostal rozkaz protest rozpustit. Policie vypálila do vzduchu několik výstražných ran slepými náboji. Protestující ale na výstrahu nereagovali, bezpečnostní složky proti nim následně použily ostré náboje.

Ke střetu policie s buddhisty došlo ve stejný den, kdy se Barma a Bangladéš dohodly na podmínkách návratu 650 tisíc muslimských Rohingů, kteří uprchli z Barmy před represemi. Uprchlíci se mají do Barmy vrátit do dvou let. O návratu Rohingů se hovoří už delší dobu, zatím ale nebyl stanoven žádný harmonogram.

Uprchlíci jsou nyní soustředěni na jihovýchodní hranici Bangladéše, kde je v současnosti největší koncentrace uprchlíků na světě. Bangladéš tlačí na barmskou vládu, aby začala s repatriací. Některé charitativní organizace i diplomaté si nejsou jisti, že se všichni Rohingové budou chtít vrátit z Bangladéše do Barmy. Většina uprchlíků, kteří jsou v bangladéšských táborech, přiznala, že se do Barmy vrátit nechce. Jejich vesnice jsou často vypáleny a pole zkonfiskována. Podle nich pro ně v Arakanském státě nebude bezpečno.

Reklama

Doporučované