Hlavní obsah

Sedm firem za 7,7 bilionu dolarů. Technologičtí obři trhají rekordy

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Apple se ve středu v noci stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů. Spolu s Amazonem, Microsoftem, Alphabetem a Facebookem překonaly dohromady magickou hodnotu sedm bilionů dolarů.

Článek

A pokud bychom do VIP seznamu přidali také Muskovu Teslu a internetovou televizi Netflix, které do nejlepší sedmičky technologického indexu Nasdaq patří, jejich hodnota překoná 7,7 bilionu dolarů, tedy více než 169,3 bilionu korun.

Přeceněné technologické akcie

Všech sedm Nasdaq vůdců letos prosperovalo navzdory globálnímu ekonomickému zpomalení v důsledku covid-19. Apple a Tesla, které nedávno oznámily plány na rozdělení svých velmi rychle rostoucích akcií kvůli snížení jejich ceny, obchodují na rekordních maximech. Z dosavadní jedné akcie vznikne několik nových. Společnosti ke kroku přistoupily, aby znovu byly dostupné pro malé investory i své zaměstnance.

Apple vytvořil rostoucí poptávku po službách a aplikacích vázaných na jeho iPhone. Tento týden značka s nakousnutým jablkem slaví překonání dvoubilionové hodnoty. Hranici jednoho bilionu přitom výrobce iPhonů překonal teprve před dvěma roky. Letos si jeho akcie připsaly už téměř 60 procent. Investoři věří, že firmě se v pokoronavirovém světě bude dařit ještě lépe, napsala agentura Reuters.

Podle agentury DPA je ale dosažený rekord také známkou současného extrémního přecenění technologických akcií. Vyvolal ho přetlak volných peněz na finančních trzích, způsobený politikou americké centrální banky (Fed), která se snaží povzbudit ekonomiku postiženou koronavirovou krizí.

Dvoubilionovému ocenění na burze se začínají pomalu blížit i společnosti Microsoft a Amazon. Firmy jsou v současnosti ohodnoceny na 1,6 až 1,64 bilionu dolarů. Dominují řadě průmyslových odvětví, ať už jde o hry, elektroniku nebo vyhledávání.

Google zlobil internet

Ani světu technologických lídrů se však nevyhýbají problémy. Jako například ve čtvrtek, kdy společnost Google – dceřiná firma společnosti Alphabet – řešila globální výpadek svých služeb. Zasáhl zejména země Evropy, ale i části světa mimo ni. Podle informací na G Suite Status Dashboard se kolosální výpadek týkal Gmailu, Disku Google i služeb Google Meet, Voice a Google Keep.

Zatím není jasné, jakého počtu uživatelů se omezení dotklo. Služba Downdetector, která shromažďuje hlášení uživatelů o výpadcích, však registrovala stížnosti na služby Googlu z Evropy, USA, Indie, Japonska i řady dalších států. „Zkoumáme hlášení o potížích se službou Gmail,“ napsala ve vyjádření bez dalších detailů.

O pár hodin později už Google informoval o tom, že se jeho služby pomalu vracejí k normálnímu fungování. „Funkčnost služby Gmail již byla pro některé uživatele obnovena. Úplné zprovoznění pro všechny uživatele očekáváme v nejbližší době. Upozorňujeme, že se jedná o rámcový odhad, který se může změnit,“ sdělila.

Reklama

Doporučované