Hlavní obsah

Sedm let se brání vymyšleným dluhům. Chtějí mi ukrást nemocnici, říká

Reportáž o nemocnici v Brandýse nad Labem.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Čistil svou nemocnici ve středočeském Brandýse od dluhu 70 milionů. A přece žije v nejistotě, že ho soud pošle do bankrotu.

Článek

V roce 2010 si Petr Švikovský myslel, že je to investice, která musí vyjít. Měl jasný plán, jak z malé zanedbané nemocnice v Brandýse nad Labem udělá prosperující zařízení.

Částečně mu to vyšlo. Popral se se sedmdesátimilionovým dluhem, který bývalou krajskou nemocnici tížil. Malou část nemocničního areálu i opravil.

Ale už sedmým rokem je krok od krachu. Kraj nemocnici zprivatizoval v roce 2007, koupila ji firma podnikatele Martina Vojtíška.

Po třech letech ji od něj získal právě Švikovský. Jenže vzápětí začaly padat návrhy, ať soud pošle nemocnici do konkurzu. A to kvůli údajným dluhům, jejichž zaplacení začaly po nemocnici požadovat firmy napojené na bývalého majitele.

„Měl jsem být bílý koník, který tu nemocnici očistí a oni ji zase levně získají zpět v insolvenčním řízení," říká Švikovský.

Navíc soud, který případ řeší, během sedmi let otočil. Nejprve dluhy neuznal a přiklonil se k názoru, že někdo chce nemocnici jen poškodit.

Pak ale už uzavřené řízení oživil. Takže nemocnice dál neví, co s ní bude: 250 zaměstnanců žije v nejistotě a nemocnice nemůže čerpat úvěry na připravenou rekonstrukci.

Celý příběh najdete v úvodní videoreportáži.

Reklama

Doporučované