Hlavní obsah

Sedm okresů je pod zvýšeným dozorem. Hrozí v nich větší riziko covidu

Foto: Seznam Zprávy

Podrobná mapa s okresy níže.

Reklama

Ústav zdravotnických informací a statistiky sleduje potenciálně rizikový vývoj už ne po krajích, ale po okresech. Situace se ale rychle mění. Minulý týden byl nejrizikovější Liberec, nyní je sledován hlavně Středočeský kraj.

Článek

Epidemická situace se v Česku uklidňuje, přesto epidemiologové žádají vládu, aby byla obezřetná. Důležitý je podle nich hlavně podrobný rozbor pozitivních vzorků, takzvaná sekvenace. Jen díky ní je možné zabránit šíření nebezpečné delta mutace covidu-19, dříve označované jako indická.

Podle aktuálního varovného systému, který používá Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), byla ještě minulý týden nejvážnější situace v okrese Liberec. ÚZIS okresy dělí do tří kategorií rizikovosti podle sedmidenního počtu nových případů a reprodukčního čísla. Pokud přesáhne týdenní incidence 25 případů na 100 tisíc obyvatel a zároveň je číslo R vyšší nebo rovno 0,95, je okres hodnocen jako potenciálně nejrizikovější. Právě do této kategorie patřilo podle čtvrtečních čísel Liberecko.

Jaká je situace ve vaší obci, najdete v této unikátní MAPĚ.

„Nejde o žádné ohnisko, ale naopak o opatrný přístup naší krajské hygienické stanice,“ vysvětluje hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN), proč se okres Liberec vyhoupl minulý týden krátce do čela rizikovosti regionů. Podle něj se akorát v Libereckém kraje dělá větší počet testů, včetně diskriminačních PCR, díky nimž dokážou laboratoře odhalit případné mutace.

Foto: Seznam Zprávy

Potenciálně rizikové okresy v ČR. Stav k minulému čtvrtku.

Za pravdu Půtovi dávají aktuální čísla k neděli. Podle nich zůstává počet nových případů za týden na 100 tisíc obyvatel na Liberecku sice druhý nejvyšší, reprodukční číslo ale pokleslo na úroveň 0,7. To znamená, že epidemie dále zpomaluje, protože každých 10 pozitivních nakazí „jen“ sedm dalších lidí.

Podle aktuálních dat ÚZISu není žádný další okres v nejrizikovější kategorii, druhý nejnebezpečnější stav ale momentálně trvá v okresech Žďár nad Sázavou, Praha, Tachov a hned ve třech okresech Středočeského kraje – Příbrami, Mělníku a Praze-východ.

„Neregistrujeme žádná významnější ohniska. Čísla ale může ovlivnit například záchyt několika případů v některé ze škol. Zůstáváme však velmi obezřetní k návratům z dovolených a případnému zavlečení některé z rizikových mutací,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamounová.

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

Potenciálně rizikové okresy v ČR.

Posledním z rizikových okresů, který zdravotničtí statistici registrují, je Český Krumlov. Ačkoliv má momentálně nejvíce případů na 100 tisíc obyvatel – 44 – ÚZIS ho řadí až do třetí, nejnižší kategorie rizikovosti. Reprodukční číslo má totiž na úrovni 0,79, epidemie tam tedy stále zpomaluje, i když třeba o něco pomaleji, než tomu bylo v dalších regionech.

„Je pravdou, že v tomto okrese ještě před 14 dny byla stanovena povinnost nošení roušek ve třídách, výskyt byl vyšší, na druhou stranu se i zde v čase situace zklidňuje. Zatím nemáme důvod si myslet, že by se tam dělo něco zásadního. Trend je spíše zklidňující. Podezřelé vzorky samozřejmě na sekvenování jdou, ale že bychom měli potvrzené šíření mutace delta, to ne,“ uklidňoval po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Doporučované