Hlavní obsah

Mezi nakaženými v Česku převažují lidé bez očkování, ukazují nová data

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Mezi nově nakaženými covidem-19 od poloviny července do poloviny srpna převládají lidé bez očkování. Představují 70 procent všech infikovaných. K nakažení očkovaných dochází zpravidla po první dávce.

Článek

Za období posledních čtyř týdnů se nově nakazili zejména lidé bez očkování a bez imunity po prodělané nemoci. Od poloviny července do 14. srpna představují 70 procent ze všech nově nemocných a v absolutních číslech jde o 3 992 lidí z 5 667 nově nakažených. Dalších téměř 15 procent připadá na lidi po první dávce vakcíny.

Vyplývá to ze souhrnné zprávy Ústavu zdravotních informací a statistik (ÚZIS) pro poslanecký zdravotní výbor, kterou má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Plně očkovaných lidí se za poslední čtyři týdny nakazilo 628. Což představuje 11 procent ze všech nově nemocných a 205 lidí se znovu nakazilo poté, co nemoc prodělali, a to po 60 a více dnech.

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ovšem upozorňuje, že jde o souhrnnou zprávu, kterou nelze považovat za skutečnou analýzu nákaz po vakcinaci. „Taková analýza musí zohledňovat i 14 denní lhůty po očkování a další aspekty,“ vysvětluje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Podle Duška totiž platí, že velká část nakažených po druhé dávce očkování se nakazí během prvních dní po očkování, kdy ještě nejsou považováni za neinfekční.

Na tento fakt přitom ředitel ÚZIS upozorňuje dlouhodobě. „Na datech vidíme, že velký podíl nákaz zjištěných po vakcinaci propukl velmi brzy po očkování. Tedy v časovém okně, kdy očkovaný ještě nemohl být chráněn,“ vysvětloval pro ČTK.

Trvá, než naběhnou protilátky

Aktuální data tak dokládají, že lidé by měli být po první dávce a v prvních 14 dnech po druhé dávce stále obezřetní. „Když se nakazíte nebo jste vakcinováni, tak chvilku trvá, než protilátky nastoupají a než tělo zareaguje. To je právě interval těch 14 dní,“ vysvětluje viroložka Ruth Tachezy.

Popisuje, že protilátky v lidském těle potřebuji čas, aby uzrály a byly dostatečně efektivní. „Zpočátku vážou virus s menší ochotou. Navážou se na něj, nedovolí mu všechno, co by chtěl, ale ta vazba je méně pevná a s odstupem času protilátky takzvaně vyzrávají. Vazba je pevnější a pozdější protilátky jsou efektivnější v ochraně,“ rozebírá viroložka postupný náběh ochrany po dokončeném očkování.

Podle Ruth Tachezy by proto měli být lidé po první dávce opatrní, protože chrání jen částečně a navíc je výrazně méně účinná proti delta variantě. Po druhé dávce je nutné počkat 14 dní, než lze člověka považovat za očkovaného.

Promile nakažených po druhé dávce

O počtech nakažených po druhé dávce mluvil v polovině července i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na tiskové konferenci. „Bavíme se o naprostém zlomku procent lidí, kteří přestože byli naočkovaní, tak se nakazili a měli těžký průběh,“ řekl Vojtěch. Nelze podle něj čekat, že by se nikdo naočkovaný nenakazil. Připomenul, že očkování chrání jak před nákazou, tak zejména před případným těžkým průběhem.

K úterý 17. srpna bylo v Česku plně naočkováno 5 204 734 lidí.

Reklama

Doporučované