Hlavní obsah

Sedmero krkavců libereckého baletu bude ve stylu filmaře Tima Burtona

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sedmero krkavců jako taneční psychologické drama nastudoval balet libereckého divadla F. X. Šaldy.

Článek

„Vzniklo na motivy pohádky Boženy Němcové a bratří Grimmů a také ve stylu amerického filmového režiséra Tima Burtona,“ řekl režisér a jeden z tvůrců představení Richard Ševčík.

„Nechceme kopírovat Tima Burtona, chceme se mu ale trochu podobat,“ uvedl Ševčík. V Burtonově duchu je stylizované představení kostýmově i scénograficky. Inspiraci například našel Ševčík v Burtonově filmu Střihoruký Edward při hledání toho, jak budou ztvárnění krkavci.

Sedmero krkavců bude mít premiéru v Liberci v pátek. Hrdinkou příběhu je dívka Bohdanka, která na sebe bere těžký úkol. Pokusí se zachránit svých sedm bratrů - krkavců a zbavit je prokletí, které na ně v návalu vzteku před lety uvrhla jejich matka. V hlavní roli Bohdanky se představí Španělka Nuria Cazorlaová Garcíová a roli krále ztvární australský tanečník Rory Ferguson. Podle vedoucí souboru Mariky Mikanové jde o velmi náročné představení k nastudování pro tanečníky. „Mají těžké party, pohybový taneční slovník je náročný,“ uvedla.

Důležitou roli v představení hraje hudba, složil ji skladatel a textař Jan Matásek. „Je to syntéza všech různých scénických stylů,“ uvedl. Nejpůsobivější budou podle něj zřejmě nahrávky nazpívané sedmičlenným sborem chlapců. „A pak samozřejmě ty v dramatických chvílích. Scény ať už násilné, nebo tam, kde se vykonává nějaká spravedlnost na zlých postavách,“ dodal. Diváci podle něj uslyší i hlasy skutečných krkavců, nahrávky byly vytvořené přímo pro představení.

Podle autora scény Luďka Hory představení není moderna ani klasika, ale něco mezi tím. „Dekorace jsou vymyšlené tak, aby s nimi mohli tanečníci fungovat a pohybovat si s nimi. A jsou zakomponované do tanečních čísel,“ uvedl Hora. I dekorace jsou v Burtonově stylu, doplněné jsou projekcí.

I když jde o taneční psychologické drama, je podle Ševčíka vhodné i pro děti. „Spousta dětí vidí horší věci,“ uvedl. V Liberci je to pro něj druhé představení, které připravil pro baletní soubor s Matáskem. Před dvěma lety bylo prvním zpracování povídky Charlese Dickense Vánoční koleda.

Reklama

Doporučované