Hlavní obsah

Babišovi se krátí lhůta k odvolání. O tom, co udělá s rozhodnutím z Černošic, nechce mluvit

O střetu zájmů premiéra Babiše informoval i britský list The Guardian.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš má zítra poslední den, kdy může podat odvolání proti verdiktu Městského úřadu v Černošicích. Ten nedávno posuzoval, zda český premiér neporušuje zákon o střetu zájmů.

Článek

Ačkoli je rozhodnutí Černošic dosud neveřejné, Babiš v první reakci před dvěma týdny oznámil, že se proti němu odvolá. Zda jeho postoj stále platí, však ani těsně před vypršením odvolací lhůty není zřejmé.

Na tiskové konferenci po pondělním zasedání vlády totiž premiér odmítl na přímou otázku Seznamu odpovědět. S tím, že se k této věci vůbec nebude vyjadřovat.

Na dotaz, zda k případu zveřejní dokumenty – tedy text svého eventuálního odvolání či verdikt černošického úřadu – odpověděl záporně.

„Žádný dokument vydávat nebudu. Řeší to právníci, nemám k tomu co dodat,“ uvedl premiér, u něhož černošický úřad řešil podezření, že je nadále ovládající osobou v několika společnostech, která jsou provozovatelem rozhlasových či televizních médií nebo vydavatelem několika tiskových titulů.

Pokud se premiér odvolá, budou případ řešit úředníci Krajského úřadu Středočeského kraje, v němž je hejtmankou Babišova stranická kolegyně Jaroslava Jermanová.

Ředitel tohoto úřadu Jiří Holub minulý týden Seznamu odpověděl, že zatím nemá ohledně rozhodnutí Městského úřadu v Černošicích kvůli střetu zájmů žádný dokument. „Stane-li se tak, bude jej řešit věcně příslušný odbor, do jehož kompetence vyřízení odvolání v dané záležitosti bude spadat,“ uvedl ředitel Holub.

Pokud by tak neučinil, verdikt by se ve středu stal pravomocným a úřad by o něm mohl podrobněji informovat.

Guardian: Význam Černošic

Nedávného rozhodnutí Černošic si všiml i renomovaný britský deník The Guardian. Verdikt by totiž podle listu mohl ovlivnit výsledek vyšetřování, které vede kvůli středu zájmů i Evropská komise.

„Andrej Babiš ustál masové protesty volající po jeho rezignaci, trestní vyšetřování podvodu a pokračující vyšetřování jeho podnikatelských aktivit ze strany Evropské komise,“ píše The Guardian. Možná i proto podle listu považují kritici českého premiéra krok černošického úřadu za přelomový.

Podnět do Černošic předložila organizace Transparency International (TI), která tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů. A že vlastnictvím médií porušuje zákon.

Video: The Guardian o premiérově střetu zájmů

Andrej Babiš a jeho střet zájmů.Video: Seznam Zprávy

Podle The Guardian je černošický městský úřad první českou institucí, která deklarovala, že předseda vlády Agrofert stále ovládá.

Význam tohoto vývoje je podle britského listu o to větší, že by mohl ovlivnit závěry vyšetřování Evropské komise (EK). Tu k prošetření údajného střetu zájmů premiéra Babiše loni v prosinci vyzval Evropský parlament v reakci na stanoviska právní služby EK, podle které Babiš z činnosti Agrofertu stále profituje.

„Má to důsledky pro evropskou stížnost,“ míní ředitel TI ČR David Ondráčka. Transparency International na možný Babišův střet zájmů poukázala i v Bruselu. „Ačkoli Evropská komise uvedla, že záležitost zkoumá a učiní vlastní závěr, je zároveň zvědavá, jak s tím naloží české úřady. Možnost, že černošický verdikt zasáhne do evropské stížnosti, Babiše velmi znepokojuje,“ cituje Ondráčku The Guardian.

Jistý střet zájmů českého premiéra popisuje také osmistránková zpráva, kterou pro šéfa Generálního ředitelství pro regionální a městskou politiku Marca Lemaitreho vypracovala na sklonku loňského roku Právní služba Evropské komise.

Právníci v ní uvedli, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů hned z několika úhlů pohledu. „Situaci pana Babiše posuzujeme jako střet zájmů ve smyslu Článku 61 odstavce 3 Nové finanční regulace,“ konstatují evropští právníci.

Podle něj střet zájmů existuje, pokud „je objektivní a nestranný výkon funkce finančních subjektů nebo osob ohrožený z důvodů zahrnujících rodinu, emocionální život, politické nebo národní vztahy, ekonomické zájmy nebo jakékoliv jiné přímé nebo nepřímé osobních zájmy“. („)

Reklama

Doporučované