Hlavní obsah

Sedmnáct hal a něco i pro Ester Ledeckou. Babiš slibuje sportu masivní podporu, už jednal s Janstou

Český sport v krizi, premiér slibuje „ráj na zemi“.Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tři čtvrtiny sportovních klubů a tělovýchovných jednot v zemi mají problém s financováním základní činnosti.

Článek

Po olympijských hrách v Jižní Koreji se premiér v demisi Andrej Babiš začal častěji vyjadřovat k otázkám českého sportu. Další absence hokejové medaile ho například na Zlínsku vedla k pondělnímu výroku: „Postavíme 17 nových hokejových hal.“

Stejně tak se Andrej Babiš vyjádřil, že stát musí více pomoci sportům úspěšných medailistek, tedy lyžařky a snowboardistky Ester Ledecké či rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

Reálná situace českého sportu je přitom taková, že tři čtvrtiny tělovýchovných jednot a sportovních klubů v Česku mají problém s financováním své základní činnosti. Alespoň to tak vyplývá z průzkumu České unie sportu.

O této neutěšené situaci jednali dopoledne s Andrejem Babišem šéfové největších sportovních svazů v zemi, v čele s Miroslavem Janstou, předsedou České unie sportu.

Jednání se zúčastnil i Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi. Právě dotace z tohoto ministerstva hrají v případu klíčovou roli. Situaci projednává i dnešní valná hromada České unie sportu v Nymburce.

Po loňské dotační aféře, v níž byli z nezákonných manipulací se státními prostředky určenými sportu obviněni pracovníci Ministerstva školství a třeba i tehdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, došlo k přepsání podmínek některých dotačních programů. A například na provoz a údržbu sportovišť se tak do jednot a klubů, sdružených pod Českou unií sportu, nedostala ani koruna.

Jak vyplynulo z průzkumu, který si nechala udělat Česká unie sportu, zhruba třetina jednot žádné náhradní zdroje za tento výpadek státní dotace nenašla, v polovině případů nakonec pomohly prostředky z místních samospráv.

Obecně se zpřísnily také administrativní podmínky, které je potřeba splnit, aby dotace mohla být vyplacena. Až 62 procent klubů a jednot udává, že nyní je pro ně tato administrativní zátěž obtížně zvladatelná.

Proto Česká unie sportu zdůrazňuje význam svých regionálních pracovišť, které s poradenstvím při administrativě mohou jednotám a klubům pomoci. „Loni jsme pro jejich činnost žádali o dotaci 105 milionů korun, obdrželi jsme 60 milionů. Z těch prostředků pak mohou být pro pracovníky těchto pracovišť vypláceny mzdy jen ve výši 10 až 15 000 korun,“ říká Jiří Uhlíř, mluvčí České unie sportu.

V souvislosti se zmatky a dohadováním se kolem rozdělování loňských státních dotací byla obviněna z trestného činu jako právnická osoba i samotná Česká unie sportu a spolu s ní i její představitelé, předseda Miroslav Jansta a generální sekretář Jan Boháč.

Reklama

Související témata:

Doporučované