Hlavní obsah

Šéf Amazonu vládl světovým boháčům necelý den, na špici se vrátil Gates

Jeff Bezos byl nejbohatším člověkem pouhý den (Video: Reuters). Video: Reuters

 

Reklama

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos si roli nejbohatšího člověka na světě příliš dlouho neužil.

Článek

Akcie internetového obchodu Amazon zažily ve čtvrtek klíčový nárůst. Majetek Jeffa Bezose tak vystoupal na 91 miliard dolarů, čímž třiapadesátiletý Američan přeskočil zakladatele Microsoftu Billa Gatese a na žebříčku nejbohatších zaujal první místo.

To mu ale příliš dlouho nevydrželo. V pátek totiž Amazon zveřejnil výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí. Tržby ve výši 38 miliard dolarů, ale zisk pouhých 197 milionů dolarů, znamenají v konečném důsledku 77procentní pokles oproti minulému roku.

Akcie Amazonu tak začaly klesat. Bezosův majetek je nyní odhadován na 88,5 miliardy amerických dolarů. Bill Gates tak Bezose znovu sesadil z trůnu.

Třiapadesátiletý Bezos vlastní zhruba 17 procent akcií Amazonu. Od začátku roku do středečního závěru na newyorské burze vzrostla jejich cena asi o 40 procent. Bezos byl přitom začátkem letošního roku až na čtvrtém místě žebříčku.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma zahájila internetový prodej v roce 1995 a zpočátku nabízela především knihy. Na burzu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii. V současnosti cena jejích akcií přesahuje 1000 dolarů, do roku 2000 firma provedla třikrát štěpení akcií.

Reklama

Související témata:

Doporučované