Hlavní obsah

Šéf Avastu založil se ženou nadaci pro děti. Vložili do ní 1,5 miliardy

Foto: Nadaci rodiny Vlčkových

Manželé Ondřej a Katarína Vlčkovi.

Reklama

Český miliardář a šéf Avastu Ondřej Vlček zakládá se svou manželkou Katarínou nový filantropický projekt. Nadace rodiny Vlčkových, do které pár investoval aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun, bude pomáhat nemocným dětem.

Článek

Generální ředitel antivirové firmy Avast Ondřej Vlček spolu s manželkou Katarínou spouští nový projekt. Do nadace na pomoc nemocným dětem vložili aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlčkovi založením nadace navazují na aktivity své soukromé charitativní organizace Zlatá rybka, která cílí na přání dětí trpících život ohrožujícím onemocněním.

Vznikne dětský hospic i paliativní středisko

Prostřednictvím nově založené nadace mají manželé v plánu vybudovat dětský hospic, paliativní středisko a přispět ke zvýšení dostupnosti služeb. Výstavba hospice a střediska paliativní péče je plánována na pět let. Během té doby se areál stane současně také sídlem nově vzniklé nadace.

Ondřej Vlček

Ondřej Vlček je generální ředitel české softwarové firmy Avast.

Podle časopisu Forbes je aktuálně 55. nejbohatší Čech a jeho jmění vyčísluje na 4,2 mld. Kč.

Provozuje zároveň charitativní organizaci Zlatá rybka, která pomáhá plnit nemocným dětem jejich přání.

Rodiny závažně nemocných dětí v něm najdou jak odlehčovací služby potřebné v dlouhodobé péči, tak dětský lůžkový hospic. Počítá se také se vzdělávacím centrem pro odbornou veřejnost a knihovnou.

„Každý rok se přes osm set českých rodin dozvídá, že se jejich dítě už neuzdraví. Chceme aspoň části z nich pomoci této těžké situaci lépe čelit a spoluvytvářet budoucnost, ve které je péče o kvalitu života závažně nemocných dětí stejně důležitá jako snaha o jejich léčbu,“ říká Ondřej Vlček.

Správní radu naplnili finančníci

Ve správní radě bude po boku manželů Vlčkových působit Ladislav Sekerka, odborník se zkušenostmi z mezinárodního finančního prostředí. Další osobnosti pomohou z pozice členů dozorčí rady, kterou společně utvořili Alan Rassaby, bývalý šéf lidských zdrojů, tajemník a hlavní právník Avastu, Jan Žůrek, prezident České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a někdejší řídící partner společnosti KPMG, a také Lubor Žalman, bývalý generální ředitel Raiffeisenbank a současný partner v EnCor Wealth Management.

Manželé Katarína a Ondřej Vlčkovi spolu vychovávají tři syny, a jak sami říkají, založení nadace považují za ideální prostředek ke smysluplnému využití rodinného majetku v dlouhodobém horizontu. Katarína Vlčková díky své práci lékařky v mobilním hospici Cesta domů, kde se setkává nejen s dospělými, ale i dětskými pacienty v závěru života, vnímá náročnost dlouhodobé péče o závažně nemocné děti.

Ondřej Vlček má zase jako generální ředitel společnosti Avast zkušenosti s řízením komplexních projektů. Díky čtvrt století dlouhému působení v této globální softwarové společnosti získal prostředky, které rodině umožňují nadaci založit a naplňovat její cíle.

Do charitativní činnosti se pouštějí i další boháči v tuzemsku. Vlastní nadaci v Česku založila také například rodina majitele investiční skupiny KKCG Karla Komárka nebo nejbohatší Čech, majitel PPF Petr Kellner. Rodinný projekt s názvem The Kellner Family Foundation každý rok věnuje kolem 90 milionů korun zejména na vzdělávání.

Reklama

Doporučované