Hlavní obsah

Šéf BIS Koudelka: Česká reakce na Vrbětice je chováním hrdé a sebevědomé země

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš včera oznámil kroky vůči Rusku.

Reklama

Bezpečnostní a informační služba ústy svého šéfa ocenila českou reakci v kauze Vrbětice.

Článek

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka v souvislosti s českou reakcí na kauzu Vrbětice a vyhoštěním 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze uvedl, že „takhle se chová sebevědomá a hrdá země“. Uvedl to dnes na twitterovém účtu BIS.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu prohlásil, že Česko je svrchovaný stát a musí na toto bezprecedentní zjištění reagovat. Česko kvůli tomu vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Česko musí opustit do 48 hodin, řekl vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Ruští politici v prvních reakcích označili tvrzení českých vládních politiků za absurdní a očekávají odvetné kroky vůči českým diplomatům.

„Chtěl bych poděkovat kolegům z NCOZ za skvělou spolupráci a ocenit razantní reakci premiéra Andreje Babiše a ministra zahraničních věcí (Jana Hamáčka). Takhle se chová sebevědomá a hrdá země. Veškeré kroky v celé kauze byly koordinovány s cílem ochránit bezpečnostní zájmy ČR,“ uvedl Koudelka. Vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích podle něj znovu ukázalo, jak klíčová je spolupráce bezpečnostních složek.

Reklama

Doporučované