Hlavní obsah

Šéf britských labouristů Corbyn chce předčasné volby, pokud Mayová neprotlačí dohodu o brexitu parlamentem

Jiří Hošek komentuje sjezd labouristů.Video: Redakce Seznamu, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud poslanci Dolní sněmovny „potopí“ závěrečnou dohodu s EU o podobě brexitu, která bude vycházet z posledního plánu premiérky Mayové, bude opoziční Labour Party usilovat o vypsání předčasných voleb. V ostře sledovaném projevu na závěr výroční konference labouristů v Liverpoolu to řekl jejich předseda Jeremy Corbyn. Ten si ale umí představit takové znění brexitové dohody, kterou jeho strana podpoří.

Článek

Corbyn ve více než hodinovém projevu explicitně nezmínil variantu konání dalšího referenda týkajícího se brexitu. Tuhle krajní možnost nevylučuje usnesení, které si na popud stínového labouristického ministra pro odchod Británie z EU sira Keira Starmera odhlasovali delegáti partajní konference.

Předseda Labour Party je přesvědčený o tom, že se s Evropskou unií dá vyjednat smlouva, který by pro hlavní opoziční formaci byla přijatelná. Taková dohoda by ale podle Corbyna musela obsahovat celní unii s EU, zabránění návratu „tvrdé“ hranice mezi Severní Irsko a Irskou republiku, ochranu pracovních míst, zachování práv zaměstnanců a spotřebitelských standardů. Pak by labourističtí poslanci vládu v budoucím klíčovém hlasování podpořili. Varianta „no deal“, tedy chaotický a neuspořádaný odchod Británie z EU by podle předsedy Labour Party byl „národní katastrofou“.

Podle šéfkomentátora Seznamu Jiřího Hoška se ale labouristé bojí změnit v jasně proti-brexitovou stranu. Stranické špičky včetně Corbyna se totiž bojí reakce levicových voličů v tradičních baštách Labour Party v severozápadní nebo severovýchodní Anglii. Právě tam lidé v referendu z 23. června 2016 většinově hlasovali pro odchod země z EU. „Postup Labour Party by mohli brát jako zradu voličů a zpochybnění výsledku demokratického hlasování,“ dodává Hošek. Jestliže ale v červnu 2016 hlasovalo pro setrvání Spojeného království v EU asi 60 procent členů nejsilnější opoziční strany, teď podle aktuálního průzkumu Observeru zastává tento názor až 90 procent straníků. 86 procent členů Labour Party si pak přeje další všelidové hlasování.

Někteří britští komentátoři, včetně Corbynových kritiků, označili liverpoolské poselství předsedy Labour Party za Corbynův dosud nejlepší projev. Šéf nejsilnější opoziční strany se snažil svou formaci představit coby jednotnou sílu nabízející skutečnou alternativu vůči stávající konzervativní vládě. Jeremy Corbyn, který tématu brexitu věnoval až závěr své řeči, nazval své souputníky za „selský rozum naší doby“.

Předseda labouristů slíbil voličům dodatečných 10 000 policistů v ulicích nebo 30 hodin bezplatné péče týdně o dvou, tří a čtyřleté děti bez ohledu na to, zda jejich rodiče pracují. Corbyn slíbil taky vytvoření až 400 000 pracovních míst v sektoru obnovitelných zdrojů, který by Labour Party chtěla masivně podporovat.

V mezinárodní politice se levicový politik přezdívaný „Jezza“, jehož vystoupení naplněný sál několikrát odměnil potleskem vestoje, vyslovil pro okamžité uznání palestinského státu v okamžiku, kdyby se Labour Party dostala k moci. Corbyn zkritizoval amerického prezidenta Trumpa, který se podle něj „otáčí zády k mezinárodní spolupráci a k mezinárodnímu právu“. Hlavní spíkr výroční konference v Liverpoolu taky prohlásil, že vyšetřování a policií nashromážděné důkazy „bezohledných zločinů v Salisbury ukazují jasně na ruský stát“.

Reklama

Doporučované