Hlavní obsah

Šéf britských labouristů Corbyn se nebude bránit druhému referendu o brexitu

Foto: Wikimedia.org/Chatham House, London

Předseda britských labouristů Corbyn poslechne závěry stranického sjezdu, včetně případné výzvy k vypsání referenda o brexitu.

Reklama

Britští labouristé se stále více kloní k myšlence vypsání druhého referenda o brexitu. V něm by se Britové mohli vyslovit k závěrům vyjednávání s EU a jednou z variant by bylo setrvání v Unii. Předseda nejsilnější opoziční strany Jeremy Corbyn sice další referendum otevřeně podpořit nechce, v rozhovoru pro BBC ale potvrdil, že se bude řídit závěry stranické konference, která právě začíná v Liverpoolu. Její delegáti by vypsání nového plebiscitu mohli v příštích dnech odhlasovat.

Článek

V show Andrewa Marra Corbyn prohlásil, že sice nechce závěry výroční konference přejímat, ale že „je vázaný demokratickými principy Labour Party”. Politik přezdívaný „Jezza” tak narážel na skutečnost, že když se na podzim 2016 stal překvapivým předsedou labouristů, slíbil spolustraníkům mnohem větší podíl na vytváření partajní politiky. Z průzkumu těsně před začátkem výroční konference Labour Party vyplynulo, že 90 procent členů strany by dnes hlasovalo pro variantu „Remain”, tedy setrvání v EU. Při hlasování 23. června 2016 to přitom bylo jen 60 procent. 86 procent dotázaných si pak přeje, aby britští občané dostali šanci se vyjádřit k výsledkům brexitových jednání.

Jeremy Corbyn čelí dlouhodobé kritice, že svou pasivitou během kampaně před unijním referendem v červnu 2016 přispěl k vítězství „brexiters”. I vzhledem k tomu, že řada tradičních bašt Labour Party na severozápadě a severovýchodě Anglie hlasovala pro odchod země z EU, se Corbyn v posledních měsících zdráhal učinit ze své strany vysloveně protibrexitovou formaci. Levicový politik naopak zdůrazňoval, že bude respektovat „vůli lidu”, a tudíž výsledek původního referenda.

Na výroční konferenci v severoanglickém Liverpoolu by teď ale agenda brexitu měla jednoznačně dominovat a očekává se, že Jeremy Corbyn bude muset konečně zaujmout jasné stanovisko. Pro BBC uvedl, že by každopádně před druhým referendem dal přednost vypsání předčasných parlamentních voleb.

Mayová ve slepé uličce

Dění na britské politické scéně je v těchto dnech neobyčejně turbulentní. Premiérka Theresa Mayová na neformálním summitu v Salcburku u unijních lídrů tvrdě narazila se svým posledním brexitovým plánem z Chequers, který se nelíbí ani probrexitovým jestřábům v její vlastní straně. Mayová v pátek přiznala, že se jednání o vystoupení z EU dostala do slepé uličky. Podle Timesů chystají poradci Mayové tajný plán na záchranu brexitu i premiérského postu prostřednictvím vypsání předčasných parlamentních voleb na listopad letošního roku.

Ministr pro odchod Británie z EU Dominic Raab ale podle Guardianu takovou možnost odmítl. Sunday Times pak s odvoláním na jiný zdroj uvádějí, že se Theresa Mayová chystá nejspíš v létě 2019, tedy po plánovaném odchodu Spojeného království z EU, rezignovat. Rozšířením této zvěsti prý chtějí Mayová a její věrní zastavit pokusy rebelů z Konzervativní strany nahradit premiérku v čele vlády a strany už v příštích týdnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované