Hlavní obsah

Šéf Budvaru Boček a in memoriam Valtr Komárek dostanou vyznamenání

 

Reklama

Medaili od prezidenta dostane další českobudějovický manažer z potravinářství. Po majiteli Madety jím je ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Článek

Generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček a in memoriam také Valtr Komárek, český ekonom, prognostik a politik, patří mezi osobnosti, které v pátek 28. října vyznamená prezident Miloš Zeman.

Redakce Seznamu zjistila z důvěryhodných zdrojů, že oba figurují mezi vyznamenanými a dostanou vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

Kancelář prezidenta republiky jména všech vyznamenaných tradičně tají. Sám Boček ani Komárkova rodina nechtěli informaci komentovat – vyznamenaní totiž vždy mají od hradního protokolu zakázáno o tom dopředu veřejně mluvit.

Muž, který zvedl Budvar

Devětapadesátiletý Jiří Boček, který je od roku 1990 generálním ředitelem národního podniku Budějovický Budvar.

Záměr dát medaili šéfovi Budvaru prozradil sám prezident Miloš Zeman letos při návštěvě Jihočeského kraje. Na setkání s místními manažery a podnikateli prohlásil, že mezi nimi sedí jeden, který už vyznamenání má (šéf Madety Milan Teplý) a jeden, který ho letos dostane. Všem u stolu bylo hned jasné, ze jde právě o Jiřího Bočka, s nimiž si zrovna prezident připíjel pivem.

Zemanovi na Bočkovi imponuje, jak dokázal vytáhnout exportně zaměřený pivovar nahoru. V roce 1991 vyprodukoval Budvar 400 tisíc hektolitrů piva, zatímco loni už zhruba 1,5 milionu hektolitrů. Tím se dostal na maximum svých výrobních možností a Boček proto rozhodl o dalším rozšíření výroby. V letech 2016 až 2020 naplánoval další výstavbu výrobních a logistických kapacit za stovky milionů korun tak, aby se pivovar dostal až ke kapacitě dvou milionů hektolitrů piva.

Legendární prognostik

Valtr Komárek, o jehož ocenění informoval v úterním vydání Deník, zemřel v květnu 2013 ve věku 82 let, když podlehl komplikacím po operaci plic. Charismatický muž, který vystudoval ekonomii v Moskvě a proslavil se v 60. letech jako poradce Ernesta Che Guevary na Kubě. Po roce 1968 prosazoval ekonomické reformy v socialistickém Československu.

Nejvíc se ale proslavil v 80. letech jako ředitel legendárního Prognostického ústavu. Z jeho tehdejšího týmu vzešli později přední polistopadoví politici, například Václav Klaus, Karel Dyba, Tomáš Ježek nebo Vladimír Dlouhý.

Po roce 1989 Komárek těžce nesl, že všichni tito podřízení, jimž v ústavu zajišťoval krytí od komunistických tlaků - se po pádu režimu dali na stranu Václave Klause a jeho konceptu rychlé transformace. Naopak Komárek prosazoval svou představu postupných změn.

Pro úplnost – dnešní prezident Miloš Zeman do elitního klubu tehdy nepatřil, do Prognostického ústavu nastoupil až po revoluci .

Reklama

Doporučované