Hlavní obsah

Šéf České spořitelny podpoří ohrožené děti

Pořad Šárky Kabátové věnovaný samoživitelkám.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Každá společnost je tak silná jako její nejslabší článek a matky samoživitelky tuhle definici bohužel naplňují bezezbytku,“ píše na svém facebookovém profilu ředitel a předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Článek

Šéf České spořitelny se rozhodl bojovat s téměř nulovou podporou a pomocí v reakci na článek Seznam Zpráv, který se věnoval dopadům koronaviru na sociálně slabé matky samoživitelky. Z článku je zřejmé, že právě samoživitelky často pracují na zkrácené úvazky a kvůli bezpečnostním opatřením nyní musí životní náklady pokrývat pouze minimálním příjmem. Jejich dluhy pak narůstají.

Tomáš Salomon v twitterovém příspěvku přislíbil z Nadace České spořitelny uvolnit 25 milionů korun na psychosociální a materiální podporu sociálně znevýhodněných dětí, jejich škol a rodin. „Jakým způsobem se dokážeme postarat o vzdělání právě těchto dětí, je jedním z měřítek a zároveň podmínkou budoucí prosperity Česka,“ dodává na Twitteru.

„Jsme rádi, že Seznam Zprávy překračují stín standardního denního zpravodajství a věnují se i v době pandemie minoritnějším tématům, jako jsou matky samoživitelky, na něž obvykle není upřena hlavní mediální pozornost,“ řekl v reakci na milionovou podporu Seznam Zprávám tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Počet neúplných rodin v současné době v Česku atakuje hranici 200 tisíc. Jejich už tak dost tíživou situaci nyní ještě zhoršuje krize způsobená koronavirovou epidemií. Rodiče, kteří zůstali sami na výchovu dětí, mají v současnosti na jedné straně zkrácené platy, na druhé straně výrazně větší výdaje.

Nejen o tomto problému mluvila redaktorka Šárka Kabátová s několika ženami z Klubu svobodných matek, tedy společenství žen, které se vzájemně podporují přes internet a společně hledají řešení z bídné situace.

Reklama

Doporučované