Hlavní obsah

Šéf Českého hokeje Král byl agentem StB, píše deník

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Tomáš Král, prezident Českého hokeje.

Reklama

Dlouholetý prezident Českého hokeje Tomáš Král byl agentem komunistické Státní bezpečnosti, konkrétně vojenské kontrarozvědky. Ve středu to napsal deník Sport s odkazem na dokumenty z Archivu bezpečnostních složek.

Článek

Podle deníku Sport hokejový šéf Tomáš Král spolupracoval s tehdejší vojenskou kontrarozvědkou od podzimu 1987, kdy jako absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy nastoupil na vojnu v Plzni. Tehdy ho oslovila StB a Král podle spisu dostal krycí jméno Renáta. Měl donášet na svého nadřízeného, píše deník s odkazem na spis.

Během jednoho roku se uskutečnilo přes 20 schůzek a Král měl informovat o soukromí svého nadřízeného, dodal plánek jeho bytu a měl získat i klíče od bytu, aby šlo nainstalovat odposlech. Podle deníku z vlastní vůle udal kolegu vojína, který měl udržovat „kontakty do kapitalistických zemí“.

Král svoji spolupráci s příslušníky tehdejší vojenské kontrarozvědky nepopírá. Podle svých slov ale s civilní StB neměl nic společného.

„Jako čerstvě vystudovaný právník se specializací na trestní právo jsem byl zařazen do skupiny, která vyšetřovala trestnou činnost týkající se ochrany státního tajemství a závažných obecných trestných činů v armádě. (…) Spolupracovali jsme přitom s příslušníky vojenské kontrarozvědky a s tím souvisí i evidence v protokolech svazků vojenské kontrarozvědky, tehdejší III. správy SNB,“ uvedl Král v prohlášení pro deník Sport.

Podle svých slov byl v kontaktu s příslušníky vojenské kontrarozvědky jen mezi červnem 1987 a březnem 1988, kdy mu skončila vojna. O svém zařazení do svazků prý nevěděl. „Potom jsem již v žádném kontaktu s vojenskou kontrarozvědkou ani jinou složkou StB nebyl, což dokládá mimo jiné archivace svazku. O evidenci ve svazcích VKR jsem v době základní vojenské služby ani později nevěděl, s odstupem doby ji ovšem vzhledem ke služebnímu zařazení v armádě považuji za logickou,“ napsal Král.

Plzeňský rodák Král je už od roku 2008 prezidentem Českého svazu ledního hokeje (od roku 2018 používá marketingové označení Český hokej), je tak v tomto sportu nejmocnějším mužem. Mezi roky 2004 a 2008 byl prezidentem plzeňského extraligového hokejového klubu. Je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy a vede i vlastní advokátní kancelář.

Reklama

Doporučované