Hlavní obsah

Šéf Českých drah po devíti měsících skončí, už má i nástupce

V čele Českých drah se bude přepřahat. Kdo bude novým šéfem státního dopravce, o tom byla řeč v Poledních zprávách televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České dráhy pravděpodobně čekají změny ve vedení podniku. Podle zdrojů ČTK se dozorčí rada společnosti na svém pondělním zasedání chystá odvolat předsedu představenstva Miroslava Kupce. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že šéf státního dopravce nesplnil očekávání, pokud jde o stabilizaci vedení společnosti, stejně dnes Kupcovo působení hodnotil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Článek

Kupec dnes řekl deníku E15, že ministerstvo mu už jeho konec ve funkci oznámilo. Podle serveru zdopravy.cz, který na možné odvolání také upozornil, by nástupcem Kupce mohl být současný náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský.

Kupec byl do čela Českých drah jmenován loni v září po odvolání tehdejšího šéfa společnosti Pavla Krtka. Kupec byl do té doby členem představenstva. Po jeho nástupu do funkce postupně skončili ve vedení podniku dva lidé. V únoru vypršel pětiletý mandát Michalu Štěpánovi, který se rozhodl ve společnosti zcela skončit. Nyní je šéfem Integrované dopravy Středočeského kraje. V květnu pak odešel i Michal Heřman, který v představenstvu působil teprve od poloviny letošního ledna. Kupec upozornil, že za odchodem Heřmana nejsou vnitřní problémy, Heřman se totiž krátce po svém nástupu přihlásil do výběrového řízení na šéfa těžební společnosti OKD, ve kterém uspěl.

Kupec dnes svůj konec potvrdil deníku E15. „Před dvěma dny za mnou přišel náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a s pověřením ministra mi sdělil, že mě má v pondělí odvolat dozorčí rada. Ministr to zdůvodnil tím, že má jinou představu o tom, kdo by měl být šéfem drah,“ řekl deníku Kupec. Kremlík dnes novinářům řekl, že Kupec nenaplnil jeho očekávání, jeho odvolání však nepotvrdil. Ministr ve svém prvním měsíci ve funkci navštívil všechny hlavní organizace, které jsou podřízené resortu dopravy, ovšem s výjimkou právě Českých drah.

Dozorčí rada zatím řešení personálních záležitostí na programu pondělního zasedání nemá. Není však vyloučeno, že rada toto téma zařadí do programu těsně před začátkem jednání.

Tuto možnost dnes ČTK potvrdil i předseda dozorčí rady Karel Pospíšil, přičemž nevyloučil, že Kupcovo odvolání navrhne sám. „V současné době shromažďuji veškeré podklady, které si následně vyhodnotím. Podle toho se rozhodnu,“ podotkl. O možných důvodech ke změnám v čele podniku nechtěl zatím mluvit.

Místopředseda Odborového sdružení železničářů a jeden z členů dozorčí rady Vladislav Vokoun ČTK řekl, že dosud nevidí žádný relevantní důvod k odvolání Kupce. „Pokud někdo v pondělí odvolání navrhne, budu chtít znát pádné důvody k takovému kroku,“ uvedl. Čtvrteční výrok premiéra o nestabilní situaci ve vedení označil za „komický“ a upozornil, že společnosti se nedávno podařilo obhájit rating, úspěšně vydat nové dluhopisy, uzavřít řadu smluv na provoz krajských linek nebo nákup nových vlaků. Zástupci odborů podle něj většinou při řešení personálních otázek pro změny nehlasují. „Je to však věcí vlastníka,“ dodal.

Nebeský začínal jako výpravčí

Případným nástupcem Kupce by mohl být Nebeský. V minulosti v Českých drahách na různých pozicích už působil, stejně jako v některých dceřiných firmách společnosti. Nebeský se k dotazu ohledně jeho možného budoucího angažmá u Českých drah nevyjádřil.

Velké změny ve vedení státního dopravce začaly loni v létě, kdy řídící výbor z velké části obměnil dozorčí radu podniku. Ta následně vyměnila i představenstvo společnosti v čele s předsedou Krtkem. Skončili také Martin Bělčík a Ludvík Urban. Novým šéfem představenstva byl následně jmenován Miroslav Kupec, kterého později ve vedení doplnili Radek Dvořák, Michal Vereš, Michal Heřman a Patrik Horný. Po odchodu Heřmana je pětičlenné představenstvo zatím neúplné. V květnu navíc skončil v čele dozorčí rady Petr Moos, který se rozhodl odstoupit ze zdravotních důvodů. Novým předsedou je akademik Karel Pospíšil.

Reklama

Doporučované