Hlavní obsah

„Pokud budou další měsíce vlády jenom zastíněny kauzami, bude to vážný důvod k odchodu,“ říká šéf ČSSD Hamáček

Výzva Václava Dolejšího s Janem Hamáčkem.Video: Václav Dolejší , Seznam Zprávy

 

Reklama

Lídr sociální demokracie Jan Hamáček se sešel s demonstranty, teď půjde za Babišem. Předsedu vlády už dřív vyzval, aby právě s protestujícími jednal, ten to ale odmítl.

Článek

Sociální demokracie se ve vládě snaží prosazovat zájmy svých voličů, do ministerských pozic vysílá nové tváře, ale nic z toho nemá – její preference stále padají dolů.

Hlavní otázka tak zní – jak dlouho bude ještě ČSSD odůvodňovat své setrvání ve vládě s Andrejem Babišem, jehož monstrózní střet zájmů aktuálně stvrdila svým razítkem EU?

„Z té předběžné auditní zprávy je těžké dělat zásadní rozhodnutí. Tou hranou by pro nás bylo, kdyby se ukázalo, že tady došlo k nepravostem. Počkáme, jaká bude závěrečná zpráva. Pokud by byla zdrcující, znamenala poškození České republiky a další měsíce vlády by byly zastíněny jenom těmito kauzami, to by pro nás byl vážný důvod,“ odpovídá ve Výzvě Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vládní špičky se dnes večer scházejí kvůli jiné roztržce: Poslanci ČSSD podpořili vynětí některých sociálních služeb z elektronické evidence tržeb (EET), jak to navrhla v pozměňovacích návrzích ODS. Hnutí ANO to označilo za porušení koaliční smlouvy.

„Hnutí ANO v poslední době dávalo dost najevo, že našich patnáct hlasů v Poslanecké sněmovně nepotřebuje. Tak se ukázalo, že je potřebuje,“ vysvětluje Hamáček, že Babišovi také potřeboval ukázat svaly.

Jak soudržná je vláda? A jak chtějí sociální demokraté udržet svoji politickou značku i přes klesající preference? Ve Výzvě Seznamu odpovídá Jan Hamáček.

Reklama

Doporučované