Hlavní obsah

Šéf doněckých separatistů Zacharčenko přišel o život při atentátu

Foto: ČTK/AP/Mstyslav Chernov

Alexandr Zacharčenko.

Reklama

Při atentátech už zahynulo několik povstaleckých vůdců, Zacharčenko byl z nich nejvýše postavený. Separatisté z atentátů obviňují ukrajinské záškodníky, Kyjev je připisuje vyřizování účtů mezi povstalci a boji o moc a ruské peníze.

Článek

Při výbuchu v Doněcku na východě Ukrajiny přišel dnes o život jeden z hlavních vůdců proruských separatistů Alexandr Zacharčenko. Naposledy stál v čele neuznávané Doněcké lidové republiky, vyhlášené separatisty. Zprávy ruských médií oficiálně potvrdilo i povstalecké vedení, podle něhož Zacharčenko zahynul v důsledku „teroristického činu“.

„K výbuchu došlo v restauraci Separ v době, kdy se tam nacházel šéf Doněcké lidové republiky. Utrpěl smrtelná zranění,“ řekl agentuře TASS nejmenovaný zdroj z bezpečnostních struktur separatistů. Podezřelé z atentátu se podle zdroje agentury Interfax podařilo zadržet, jsou to prý „ukrajinští diverzanti a s nimi spjaté osoby“.

Restaurace Separ se původně jmenovala Separatist. Nachází se v centru Doněcka, nedaleko Zacharčenkovy rezidence.

Konflikt v Donbasu na východě Ukrajiny vypukl v dubnu 2014, krátce po ruské anexi Krymu, jež následovala po svržení režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě. Boje si od té doby vyžádaly více než 10 000 mrtvých.

Při atentátech zahynulo několik povstaleckých vůdců, Zacharčenko byl z nich nejvýše postavený. Separatisté z atentátů obviňují ukrajinské záškodníky, Kyjev je připisuje vyřizování účtů mezi povstalci a boji o moc a ruské peníze.

Zacharčenko, pocházející z místní hornické rodiny, se do čela doněckých separatistů postavil počátkem srpna 2014, kdy ve vedení povstalecké vlády nahradil Rusa Alexandra Borodaje. Do povědomí veřejnosti se zapsal mimo jiné antisemitskými výroky na tiskové konferenci, kdy prohlašoval, že Ukrajině vládnou Židé.

Reklama

Doporučované