Hlavní obsah

Šéf FBI odmítl Trumpovo obvinění, že ho nechal Obama odposlouchávat. Chce vysvětlení

James Comey odmítá, že by Obama nechal odposlouchávat Trumpa.

 

Reklama

Podle současného amerického prezidenta ho jeho předchůdce odposlouchával přímo v Trump Tower.

Článek

Šéf FBI James Comey požádal americké ministerstvo spravedlnosti, aby veřejně popřelo tvrzení prezidenta Donalda Trumpa o údajných odposleších. S odvoláním na vysoké americké činitele o tom v neděli informoval deník The New York Times (NYT) s tím, že ministerstvo spravedlnosti dosud žádné stanovisko nevydalo. Trump v sobotu obvinil svého předchůdce v úřadu Baracka Obamu, že ho během loňské předvolební kampaně nechal v kanceláři v Trump Tower odposlouchávat.

Nejmenovaní američtí činitelé řekli NYT, že Comey považuje Trumpova tvrzení za nepravdivá. Proto chce po resortu spravedlnosti, aby je korigoval. Prý mu vadí, že prezident neodůvodněně naznačil, že kriminální ústředna FBI porušila zákon.

Resort spravedlnosti ale zatím žádné stanovisko nevydal. The New York Times označil počínání Comeyho za zákulisní manévrování s odkazem na loňskou aféru, kdy pouhých jedenáct dnů před prezidentskými volbami oznámil další vyšetřování e-mailů Hillary Clintonové.

Bílý dům požádal Kongres, aby Trumpovo podezření prošetřil. Demokratičtí politici a lidé z Obamova týmu obvinění rázně odmítli. Bývalého prezidenta podpořil i někdejší šéf tajných služeb James Clapper. Podle agentury DPA Donald Trump zřejmě své tvrzení opírá o vyšetřování, které prováděly tajné služby a FBI loni v souvislosti s jeho údajnými finančními vazbami na Rusko.

Donald Trump a Rusko, vztah, který vyvolává mnoho otázek.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované