Hlavní obsah

Šéf Fedu promluvil: Děláme pokroky, vyhráno nemáme

Foto: Profimedia.cz

Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA.

Reklama

Americká ekonomika se po pandemii probouzí, tvrdí předseda americké centrální banky Jerome Powell. Do rozhodování je však stále třeba zahrnovat pandemii, která ovlivňuje zaměstnanost a růst inflace v zemi.

Článek

Americká ekonomika se po pandemii znovu probouzí k životu. Oznámil to šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell, který v pátek vystoupil na sympoziu, které se obvykle koná v horském letovisku Jackson Hole v americkém státě Wyoming.

Loni a letos se kvůli pandemii konalo spíše on-line a covid zůstal tématem číslo jedna. Powell varoval, že centrální banka musí být dál opatrná a nezpřísnit svou politiku dříve, než se do práce vrátí dostatečný počet Američanů.

„V současné době, kdy na trhu práce přetrvává značný útlum a pandemie pokračuje, by taková chyba mohla být obzvláště škodlivá,“ uvedl Powell.

Přesto předseda Fedu zdůraznil, že šíření nakažlivější mutace koronaviru, takzvané delta varianty, představuje „krátkodobé riziko“ pro hospodářský růst.

Americká centrální banka podle jejího šéfa tak dost možná už v letošním roce zahájí zpřísňování své měnové politiky, její hlavní úroková sazba však ještě delší dobu zůstane na současné úrovni.

Jeho slova podle agentury AP naznačují, že centrální banka zřejmě ve čtvrtém čtvrtletí oznámí snížení tempa nákupů cenných papírů ze současných 120 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu Kč) měsíčně.

Powell nicméně zdůraznil, že omezování nákupů cenných papírů nebude představovat žádný signál ohledně začátku zvyšování základní úrokové sazby, kterou centrální banka od loňského března drží v blízkosti nuly.

Powell ve svém projevu také upozornil na trh práce, kde zůstává oproti době před pandemií šest milionů lidí bez práce. Zaměstnavatelé zároveň hledají zaměstnance, přičemž v červnu bylo zaznamenáno rekordních 10,1 milionu volných pracovních míst.

Inflace po covidu roste

Předseda Fedu ve svém monologu mluvil i o rostoucí inflaci, kterou označil za „důvod k obavám“. Údaje Úřadu pro ekonomickou analýzu ukázaly, že ceny (měřené indexem výdajů na osobní spotřebu) meziročně vzrostly o 4,2 procenta, což je tempo, které USA více než 30 let nepamatují.

Powell uvedl, že vzhledem k situaci očekává, že je vysoká inflace pouze „přechodná“, a že faktory, jako jsou například neobvykle vysoké ceny ojetých automobilů, brzy klesnou.

„Politika může a měla by se dívat skrze dočasné výkyvy inflace,“ řekl Powell.

Co na to finanční trhy?

Žádná zpráva o finančních trzích se už minimálně měsíc neobešla bez zmínky o Jackson Hole. Analytici vkládali do vystoupení šéfa Fedu značné naděje a doufali, že se od něj dozví konkrétnější obrysy zpřísňování měnové politiky.

To však vzalo zasvé ještě před začátkem akce, protože nárůst počtu případů nákazy koronavirem Powellovi nedovolil říct o mnoho víc, než co ukázal zápis z červencového zasedání měnového výboru Fedu, tedy že většina centrálních bankéřů v USA podporuje návrh, aby Fed začal podpůrné nákupy dluhopisů omezovat už letos.

Pozornost se tak nyní stáčí k příštímu týdnu, kdy bude zveřejněna statistika o vývoji na americkém trhu práce. Ta by se mohla stát určujícím faktorem, který ovlivní jednání centrálních bankéřů na zářijovém zasedání měnového výboru.

Akciové trhy reagovaly na Powellova slova převážně růstem, posiloval i dolar a rostly ceny zlata a stříbra.

Sympozium v Jackson Hole pořádá od roku 1978 Federální rezervní banka v Kansas City, která společně s dalšími jedenácti regionálními rezervními bankami v USA tvoří Federální rezervní systém – americkou obdobu centrální banky. Sympozium se zabývá klíčovými ekonomickými otázkami, jimž čelí americká i globální ekonomika. Zpravidla se ho účastní 120 až 150 osobností, letos to kvůli pandemii zřejmě nebude ani polovina.

Reklama

Související témata:

Doporučované