Hlavní obsah

Šéf fotbalu Fousek plní slib. Ti, kdo zbyli po Berbrovi, ze Strahova mizí

Foto: Profimedia.cz

Petr Fousek po svém zvolení slíbil, že se asociace pod jeho vedením začne měnit.

Reklama

Nový výkonný výbor Fotbalové asociace ČR vedený Petrem Fouskem zahájil personální obměnu v klíčových funkcích na sekretariátu a ve vedení dceřiných obchodních firem.

Článek

Po říjnovém zatčení tehdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra zůstávala ve vedení asociace a dalších klíčových postech s ní spojených celá řada lidí, které tento fotbalový boss pro řídící funkce vybral nebo s nimi přinejmenším úzce spolupracoval.

Berbr je vyšetřován pro trestnou činnost spojenou s ovlivňováním zápasů a s defraudacemi. Posléze se i v rámci interních vyšetřování na FAČR objevily mnohé otazníky o hospodárnosti akcí typu Dezinfekce (více zde), které vyvolaly podezření, zda pracovníci sekretariátu nespolupracovali na tunelování prostředků FAČR.

Proti těmto praktikám se postavilo velmi kriticky hnutí F-evoluce, které podnítilo personální změny v regionální struktuře FAČR. A na valné hromadě 3. června pak s podporou F-evoluce zvítězilo reformní křídlo, jehož hlavním reprezentantem byl nový předseda Petr Fousek.

Ten slíbil, že při obsazování klíčových pozic ve vedení FAČR bude hrát hlavní roli odbornost, nikoli bezmezná loajalita, jako tomu bylo v časech berbrovských.

Nově zvolený výkonný výbor FAČR začal pracovat těsně před turnajem Euro, jehož průběh realizaci personálních reforem oddálil. Na pátečním zasedání už ale proběhly.

Funkci generálního sekretáře po dohodě uvolnil Jan Pauly mladší, nahradí ho Michal Valtr, se kterým Fousek v minulosti působil ve vedení organizačního výboru, který v Česku pořádal Euro hráčů do 21 let.

Už dříve Strahov opustil Berbrův advokát Jan Lego, který připravoval kritizované smlouvy k akci Dezinfekce. Na uvolněnou pozici šéfa právního oddělení asociace angažovala Martina Procházku, který v minulosti prošel v podobné roli jak Spartou, tak Slavií.

Jedním ze zásadních požadavků F-evoluce byl „průvan“ v řídících orgánech dceřiných společností FAČR. Přes ně protékají peníze, tady leží skutečné ekonomické jádro FAČR.

Mezi nejdůležitější „dceřinky“ patří STES, jehož generálním ředitelem byl Martin Malík, předseda FAČR v období před Fouskem. Plat Malík pobíral právě coby představitel STES, v jehož představenstvu působili Miroslav Platil a původně i oba bývalí místopředsedové Zdeněk Zlámal s Romanem Berbrem. Druhý jmenovaný několik týdnů po svém zatčení a obvinění i na tuto funkci rezignoval.

V pátek se tedy nové vedení FAČR dostalo i k personálním změnám v řídících orgánech dceřiných firem. Ve STES, přes který se například prodávají televizní a marketingová práva vztažená k české reprezentaci, budou v představenstvu pracovat Tomáš Sluka, původně kandidát F-evoluce na generálního sekretáře FAČR, dále Jan Richter, poslanec za ANO a jeden z nových místopředsedů FAČR, a také další „f-evoluční“ muž Tomáš Neumann, člen výkonného výboru FAČR a trenér futsalové reprezentace.

„Nového generálního ředitele určí nové představenstvo STES,“ konstatoval Petr Fousek.

Zatím stále nebyla obsazena nová pozice sportovně-technického ředitele, která by měla zastřešovat všechny reprezentační týmy i akademie. Spekuluje se o dvou kandidátech: Jiřím Plíškovi a Zdeňku Psotkovi, první z nich nyní pracuje pro Mladou Boleslav, druhý pro Viktorii Plzeň. „Ke spekulacím se nebudeme vyjadřovat, pracuje se na tom,“ konstatoval Fousek.

Jmenován byl nový trenér reprezentačního výběru do 21 let. „Jan Suchopárek byl pro mě jasná volba,“ potvrdil Petr Fousek mediální očekávání. Jan Suchopárek je bývalým úspěšným internacionálem, v poslední době vedl mládežnické reprezentace, naposledy výběr do 18 let.

Jeho nejbližším spolupracovníkem bude jeho spoluhráč z obrany vicemistrů Evropy z roku 1996 Michal Horňák (nyní trenér Sparty B), brankáře bude mít na starosti další člen stříbrné party z Wembley Petr Kouba. Patronem týmu bude další úspěšný reprezentant Tomáš Sivok.

Výkonný výbor FAČR schválil i složení a předsedy několika odborných komisí. V čele té ekonomické má dalšího zástupce F-evoluce, a to v osobě Pavla Chána, skupinu pro historii a statistiku povede Stanislav Hrabě. Novou legislativní radu bude řídit moravský místopředseda FAČR Jiří Šidliák.

Reklama

Doporučované