Hlavní obsah

Šéf Hypoteční banky: Nejlepší rok, co pamatuji. Přijde zdražení, ale nebude to drama

Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Začínáme opouštět úrokové sazby u hypoték, které začínají jedničkou, a posunujeme se k úrokovým sazbám, které budou začínat dvojkou, říká Jan Sadil v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Banky začaly zdražovat hypotéky. Podle šéfa Hypoteční banky Jana Sadila to ale nemusí znamenat, že končí rekordní zájem o ně. Sazby jsou stále velmi nízko a vzít si úvěr na bydlení se vyplácí.

Byl letošní rok z pohledu hypoték, čerpání hypoték, rekordní?

Byl rekordní a byl daleko lepší, než jsme očekávali.

Buďme konkrétní. V číslech.

Očekáváme, že za celý rok poskytnou hypoteční banky na trhu více než 200 miliard korun nových hypoték. To se v historii hypotečního trhu ještě v České republice nestalo.

Jaký byl ten nejlepší rok předtím a jaký je tam rozdíl?

Nejlepší rok, pokud si dobře pamatuji, a v tomto byznysu jsem už dlouho, tak byl dosud loňský rok. Meziroční nárůst bude někde kolem 15 procent.

Končí tím rekordní léta? Přece jen od 1. prosince přicházejí jistá omezení, například konec stoprocentních hypoték, banky zvedají úrokové sazby...

Výhledy ohledně vývoje trhu se dělají opravdu velmi těžko. Z dnešního pohledu to vypadá, že příští rok bude trošičku slabší ze dvou důvodů. Jedním z nich je již avizované zvyšování úrokových sazeb, kterého jsme svědky v současné době, a druhým důvodem mohou být právě doporučení ČNB, která určitou část té naší produkce omezí.

Jak velkou část? Přece jen hypotéka na 90 % hodnoty domu či bytu je poměrně běžná...

Není zase tak běžná. To se liší banka od banky. U nás v Hypoteční bance to problém není, takových úvěrů poskytujeme historicky velmi málo, sami jsme se tak rozhodli, čili současná doporučení pro nás žádnou velkou hrozbou nejsou. To, co přijde na jaře, kdy se budou omezovat hypotéky, které mají hodnotu větší než 80 % hodnoty nemovitosti, může mít viditelný dopad. Přesné číslo těžko odhadovat, ale myslím si, že to může být někde až kolem 20 procent objemu.

Co vlastně mohou hypoteční banky a banky, které nabízejí hypotéky, nabídnout nového, aby přilákaly nové klienty? Rozhoduje se klient podle výše sazby?

K mému překvapení je to stále úroková sazba. Podle mého názoru přitom není nejdůležitější. Sama o sobě ještě neznamená, že výše splátky, když mám nižší úrokovou sazbu, bude rovněž nižší. Takže já si myslím, že by se klient měl rozhodovat podle toho, jak na hypotéku spěchá, jak rychlý bude proces, samozřejmě jaké budou jeho náklady s hypotékou.

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky v průměru?

U nás v Hypoteční bance schvalujeme úvěr, pokud máme všechny dokumenty pohromadě, do dvou až třech dnů.

V předchozích měsících byl zájem o hypotéky enormní, bylo to tak, že ji dostal každý, kdo byl relativně schopný splácet?

Byl bych opatrný v tom, že hypotéku dostane každý. Hypotéku dostane každý, kdo splňuje pravidla jednotlivých bank. První a nejdůležitější podmínkou je to, že klient nemá negativní zápis v bankovním registru. To znamená, že jeho úvěrová historie je v pořádku.

Už jsme mluvili o tom, že od prosince se pravděpodobně zvýší sazba hypoték. Na kolik?

Tak jestli se zvýší průměrná sazba na trhu, to je ještě brzo předvídat.

Jak velké zdražení tedy chystáte vy, z pohledu klientů?

My budeme zdražovat o několik desetinek bodů. Delší fixace úrokových sazeb, kde jsme garantovali sazbu na dobu sedmi a deseti let, zdražujeme o padesát bodů, kratší úrokové sazby o dvacet až třicet bodů.

Kam se tedy dostaneme, pokud jde o úrokovou sazbu?

Myslím si, že začínáme opouštět úrokové sazby u hypoték, které začínají jedničkou, a posunujeme se k úrokovým sazbám, které budou začínat dvojkou. Což bych ale chtěl zdůraznit, že není žádné drama.

Reklama

Doporučované