Hlavní obsah

Pro hlavní hvězdu jsme museli vyjednat covidovou výjimku, říká Mucha

Osm milionů korun a 100 zaměstnanců navíc. Kryštof Mucha vyčíslil náklady na zajištění bezpečnosti během KVIFF.Video: Zuzana Hodková , Seznam Zprávy

 

Reklama

Roušky, pásky dokládající bezinfekčnost, méně filmů, ale vděčnější diváci. Karlovarský festival se po odmlce vrátil s hvězdnými hosty, ale v podmínkách pandemie. V čem je jiný a jak vznikal, řekl výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Článek

Nespočet telefonátů s hygienou a epidemiology. Proticovidová opatření za 8 milionů korun. Výjimka od krajské hygienické stanice pro hlavní hvězdu a zavřené hotely, které festivalový tým dřív využíval. O víkendu odstartoval 55. ročník karlovarského filmového festivalu, který je - kvůli postcovidové době - o něco jiný než předchozí ročníky.

„I ta atmosféra je jiná. Moc hezká. Po dvou letech, kdy se nemohlo nic konat, je to štěstí lidí tady cítit. Jsou natěšenější a víc si toho váží,“ říká Kryštof Mucha, výkonný ředitel karlovarského festivalu.

Sám definitivně uvěřil v to, že se KVIFF letos bude konat až po návštěvě festivalu v Cannes. „Najednou jsem viděl, že to jde. Do té doby - byť jsme to stále chystali - jsem si to moc neuměl představit, že by se festival mohl konat,“ říká Mucha s tím, že i když se festival může pochlubit hvězdným obsazením, sehnat hosty bylo letos výrazně těžší než jindy.

„Ta reputace České republiky nebyla dobrá. V amerických médiích byly velké články o tom, jak je možné, že relativně bohatá, malá země ve středu Evropy na tom může být s covidem hůř než Brazílie. To tam bohužel dost zarezonovalo. I v tom filmovém prostředí, a ti lidé byli najednou váhaví,“ dodává Mucha.

(Rozhovor proběhl ještě před tím, než se v médiích objevily snímky ze slavnostního zahájení, které ukazují nedodržování hygienických nařízení - poznámka redakce. Karlovarský festival po zveřejnění prohřešku přišel s prohlášením, že jej nedodržování pravidel na zahajovacím večeru mrzí. S hygienou spolupracuje a sériemi fotografií dokládá, že na dalších projekcích a událostech již k podobným excesům nedochází. Podrobnosti ZDE.)

Jak často jste si poslední půlrok volal s hygieniky a epidemiology?

Poměrně hodně často. My jsme ke spolupráci přizvali Petra Smejkala ještě před tím, než vzal tu vládní roli. Je to pravidelný návštěvník festivalu a náš kamarád. V poslední době jsme pak velmi intenzivně jednali s karlovarskou krajskou hygienou. Tím, jak si prošli těžkým obdobím, tak se s nimi velmi dobře spolupracuje, protože jsou zoceleni.

Kdy jste definitivně uvěřil tomu, že 55. ročník bude? Velmi mi pomohla návštěva festivalu v Cannes na začátku července. Najednou jsem viděl, že to jde. Do té doby - byť jsme to stále chystali - jsem si to moc neuměl představit, že by se festival mohl konat. V Cannes měli sice méně hostů - protože ti z USA moc necestují, ale kina byla plná. Lidé respektovali nařízení, a tam jsem uvěřil, že bychom festival mohli mít.

Česká specialita - pásky

Tam jste se i inspirovali - co se týče bezpečnostních opatření?

Trochu ano, ale to naše - s páskami - je specifické. To náš tým vymýšlel hodně dlouho. V Cannes byly kontroly mírnější a my jsme si říkali, že v Česku musíme být o krok dál.

Jak moc je tento rok ve vašich očích jiný než ty předchozí?

Když jdete hotelem Thermal, nemáte pocit, že by se něco měnilo. Možná ta atmosféra je jiná. Moc hezká. Po dvou letech, kdy se nemohlo nic konat, je to štěstí lidí tady cítit. Jsou natěšenější a víc si toho váží.

Dívat se na film na Netflixu nebo HBO v malé televizi sám je prostě jiné než ho sledovat ve velkém sále, kde je 1200 lidí a prožíváte to společně.

O kolik jsou právě kvůli covidu letos náklady na bezpečnost větší?

Poslední odhady byly až osm milionů. Musí být dostatek pásek, potřebujete víc lidí, ale třeba i hotely pro karanténu, pokud přijíždí filmaři, kteří do ní musí jít.

O kolik lidí je váš tým letos větší?

Jenom ten základní covidový tým je sto lidí. Pak jsou tu ale firmy, které dělají testování. My vše děláme ve spolupráci s karlovarskou krajskou nemocnicí.

Větší náklady na bezpečnost, menší na letenky

Rozpočet 150 milionů zůstal, nebo se navýšil?

Řádově ho držíme. Víme, že covidová opatření nás budou stát víc peněz, takže je vytvářena určitá rezerva. Zase nebudeme mít tolik výdajů za letenky. Za hotely je to podobné - tady bohužel některé hotely covid nepřežily a neotevřely. Ten výběr je menší a ceny pak šly nahoru.

Vy jste zmínil, že ušetříte na letenkách… Byli hosté, kteří vyloženě kvůli strachu z pandemie účast odmítli?

To se dělo hodně. Američané z velké části zůstali doma. Jsou výjimky, jako Ethan Hawke, který cestuje a nevadí mu to. V USA ale cítím, že oni tohle léto odepsali a nejeli do Evropy. V Cannes měli o 20 tisíc lidí méně, a to byli převážně Američané.

Navíc ta reputace České republiky nebyla dobrá. V amerických médiích byly velké články o tom, jak je možné, že relativně bohatá, malá země ve středu Evropy na tom může být s covidem hůř než Brazílie, a to tam bohužel dost zarezonovalo. I v tom filmovém prostředí. Ti lidé byli najednou váhaví.

Vám se přesto podařilo získat velké hvězdy - jak složité bylo sehnat Johnnyho Deppa, Ethana Hawka či Michaela Cainea?

S Michaelem Cainem nám pomohl Petr Jákl, který s ním pracoval na Žižkovi. A my jsme si o tom už nějakou dobu povídali, že by bylo hezké, kdyby do Varů přijel. On to zprostředkoval a Michaelu Caineovi se to líbilo. Johnny Depp je pak vyústění dlouhodobé práce. Jeho manažer sem totiž přijížděl jako začínající agent, o kterého nikdo nestál, jenom my jsme tenkrát projevili zájem. Dnes je jednou z klíčových postav Hollywoodu. Ten nám pomohl, zároveň je to ale i o dlouhodobé komunikaci se společností, která má ten film. To se jen zúročují věci, které člověk dlouho dělá.

Hlavní hvězda na výjimku krajské hygienické stanice

Jak se vyřešilo očkování neevropsky uznanými vakcínami?

To jsme řešili. Michael Caine sem musel přijet na výjimku krajské hygienické stanice. Za to jsme velmi rádi, jsou úžasně vstřícní. Ale v pondělí se to opět mění a Johnny Depp, který sem přijíždí, už to nebude potřebovat.

Filmů máte letos méně - proč? Bylo jich méně natočeno?

Ne, bylo to záměrně uděláno proto, že jsme neměli jistotu, že bude moci být plná kapacita v kině. Proto jsme vzali méně, abychom je hráli víckrát, kdyby byla kapacita třeba jen 50 procent lidí v sále. Ten výběr filmů byl naopak spíš větší. Jak ty festivaly nebyly, tak se berou i filmy, o kterých jsme uvažovali loni.

S jakou návštěvností počítáte?

Teď to vypadá, že je tu spousta lidí. Podle čísel, jaká máme, co se týče vstupenek, je to srovnatelné s předešlými roky. Jsme ale v jiném termínu, nejsou tam volné dny, tak uvidíme.

Rockaway přinese nové příležitosti

Festival pod novým investorem - Rockaway - v čem vás posunou?

Přišlo to v momentě, kdy jsme se báli jsme, že festivaly to může dramaticky zasáhnout. Že partneři, když festival dvakrát nebude, se mohou rozhlédnout po jiných příležitostech, jak se prezentovat.

Myslíme si, že je tam šance pro nás rozvíjet věci, o kterých se dlouhodobě bavíme. Jako je distribuce, kterou jsme začali dělat v malém měřítku v Česku, ale uvažujeme o nějakém rozšíření se víc na východ. Rozvíjíme také náš televizní kanál.

Je to jistota i šance rozvíjet věci, které jsme chtěli dělat. Třeba i tady v Karlových Varech. Do budoucna by tu mělo být víc eventů. Další aktivity, které budou kombinací hudby, filmu a tak dál… Uvažujeme o e-sportovních věcech.

Televize - jak bude fungovat? Celoročně jako nějaká platforma, nebo aplikace? Nebo jak si to představit?

Takhle by to mělo být. Měl by to být televizní kanál, na kterém najdete ty filmy, které znáte z festivalu a které normálně zapadnou. Zároveň i edukativní směr. Věřím, že za dva tři roky by to mohla být hezká věc. Klasická platforma přes aplikaci.

Reklama

Doporučované