Hlavní obsah

Šéf komunistů Filip letí na čtyři dny do Číny žehlit kauzu Huawei

„Vyžehlí“ nám to komunista Vojtěch Filip u čínských soudruhů?

Reklama

Předseda KSČM se už dál nemůže dívat na to, jak se v Česku zachází s čínskými firmami.

Článek

Vojtěch Filip proto v neděli na vlastní pěst vyráží do Číny, kde bude až do čtvrtka, aby tam „žehlil“ především aktuální kauzu kolem společnosti Huawei.

„Myslím, že pan prezident má pravdu,“ souhlasí Filip s Milošem Zemanem, že Čína připravuje odvetná opatření, která by se mohla nejvíce dotknout automobilky Škoda a společnosti PPF.

Komunistický lídr také kritizuje české bezpečnostní složky, které označují firmu Huawei za nebezpečnou a doporučují, aby byla vyloučena z účasti na veřejných zakázkách. Už dnes tato čínská firma poráží své západní konkurenty podstřelenou cenou – a má tak v tuzemsku čím dál větší podíl na budování infrastruktury pro mobilní a datové sítě.

„Jde skutečně o to, že naši úředníci se chovají jako zaměstnanci jedné soukromé firmy v konkurenčním sporu. To není práce nezávislého státem placeného člověka, když před tím, než informuje ústavní činitele, mluví jednostranně do médií,“ kritizuje Vojtěch Filip ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušana Navrátila, že firmu Huawei vyřazuje.

Na otázku, jak konkrétně a s kým to bude v Číně řešit, už nechtěl odpovědět: „To je moje věc,“ odvětil stručně s tím, že se tam sejde s místními politiky.

Cestu do Číny a setkání se zástupci tamního režimu si ale Filip domluvil už dříve. A to jako reakci na rozhodnutí vedení Poslanecké sněmovny, která mu loni hned dvakrát neschválila navrhovaný výlet skupinky poslanců do provincie Sečuán na pozvání i náklady čínské ambasády.

Vedení Sněmovny tehdy dokonce vyzvalo čínské velvyslanectví v Praze, aby dodržovalo standardní způsoby. Nelíbilo se mu, že ambasáda si sama vytipovala spřízněné poslance, jimž cestu i s úhradou nabídla. Miroslav Kalousek z TOP 09 to tehdy označil za „cestovatelskou korupci diktátorských režimů“.

Každopádně Vojtěch Filip je jeden z mála českých politiků, kteří stejně jako hlava státu ve sporu kolem Huawei kritizují vlastní bezpečnostní složky a jsou na straně asijské velmoci. A varují před tvrdou čínskou odvetou, která se má týkat čínského byznysu firem jako Škoda Auto nebo PPF.

Klíčoví političtí hráči, kteří by o tom měli ve skutečnosti nejvíc vědět – premiér Babiš z ANO a ministr zahraničí Petříček z ČSSD – však prohlásili, že vláda nemá žádné informace, že by Čína kvůli sporu o Huawei přistoupila k nějakým sankcím.

Reklama

Doporučované