Hlavní obsah

Šéf lidovců ke krachu volební koalice: „My jsme své voliče přesvědčili, ale přidaná hodnota Starostů se nedostavila.“

Rozhovor s Pavlem Bělobrádkem o změně volební taktiky KDU-ČSL.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přijal Výzvu Jiřího Kubíka a přišel do studia Seznamu vysvětlit rozpad volební koalice lidovců a Starostů a nezávislých. Přiznal, že KDU-ČSL odmítla „frajeřit“ a podstoupit v koalici se Starosty volební zkoušku – získání deseti procent hlasů.

Článek

„Nám se naše voliče, kteří byli vůči koalici se Starosty nejdříve odměření, podařilo přesvědčit. Zatímco ta přidaná hodnota Starostů, jak ukázaly průzkumy, se nedostavila. Každý jsme měli svůj úkol,“ říká v rozhovoru Bělobrádek a zároveň dodává: „Moje prohra tohle není.“

Bělobrádek a šéf Starostů Petr Gazdík při květnovém ohlášení volební koalice počítali s tím, že by společně mohli ve volbách získat přes patnáct procent hlasů. Všechny dosavadní průzkumy ale uváděly kolem osmi procent. A to by bylo v případě koalice, která musí ze zákona získat minimálně deset procent, smrtící.

Proto se lidovci toto úterý rozhodli koalici de facto vypovědět a nabídli Starostům, ať jejich lidé jdou do voleb na kandidátce KDU-ČSL (v tomto případě stačí pro vstup do Sněmovny zisk pěti procent hlasů). Starostové se k této možnosti vyjádří příští týden v úterý.

„Byla to racionální úvaha, zda jít do rizika, které může vyjít, nebo ne – a zatím není důvod si myslet, že by vyšlo – anebo zda zvítězí zodpovědnost. My nechceme frajeřit, chceme lidem odpovědně nabídnout volbu, která může zabránit vládě jedné strany,“ říká v rozhovoru Bělobrádek s narážkou na silné preference hnutí ANO.

Co on sám udělal špatně? Bojí se, že se jeho kariéra v KDU-ČSL začne po debaklu s volební koalicí stáčet dolů? Byl by ochoten jít znovu do vlády s Andrejem Babišem? I na tyto otázky odpovídá v rozhovoru.

Na záznam rozhovoru se podívejte ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované