Hlavní obsah

Šéf nejlepšího penzijního fondu: Na důchod si odkládám desetinu platu

Rozhovor s Martinem Vaškem, šéfem ČSOB Penzijní společnosti a české pobočky KBC Asset Management.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Penzijní společnost ČSOB loni dosáhla v tzv. doplňkovém penzijním spoření nejlepšího zhodnocení na trhu. Co to znamená pro budoucnost? A jaká je budoucnost penzijní reformy a českých důchodců? O tom Seznam Zprávy hovořily s Martinem Vaškem, který má v ČSOB kromě penzí na starosti i další investiční produkty.

Článek

Váš dynamický fond měl loni zhodnocení přes 25 procent, přitom o rok dříve to bylo –11 procent. Promiňte mi ten výraz, ale jak se dá za rok udělat z lůzra lídr?

Za posledních pět let náš dynamický fond vydělal v průměru 6,75 procenta. Když investujete na dlouhou dobu, není možné se ohlížet na výsledek jednoho roku. V dynamických fondech investujeme do akciových trhů a ty rostou a klesají tak, jak se vyvíjejí ekonomiky jednotlivých zemích, ale zároveň dle politické situace. A v roce 2018 propukla obchodní válka mezi panem Trumpem a Čínou.

V té době byla také velká nejistota spojená s neřízeným brexitem a další věci, které znamenaly, že čtvrtý kvartál 2018 znamenal velký pokles na finančních trzích. Poté, co se nejistoty podařilo uklidnit a například i FED – americký rezervní systém centrální banky – zlevnil dlouhé peníze, se finanční trhy opět zvedly a začaly extrémně růst. V roce 2019 jsme zaznamenali jedno z nejlepších zhodnocení na trzích, nejen v Americe, ale i v Evropě.

Co to tedy znamená pro budoucnost? Když se někdo podívá na vaše loňské výsledky a řekne si: „Super! 25 procent, tam chci.“ Co mu můžete slíbit?

Já bych velmi rád někomu slíbil takový pohádkový výnos, ale to by nebylo správné. Očekáváme, že akciové trhy se v průměru zhodnocují ve střednědobém horizontu o nějakých 6 až 7 procent ročně. Pokud ale investujete do akciových trhů, musíte být připraveni na výkyvy ceny. Když ovšem máte dlouhodobé produkty typu penzijní spoření, kde investujete na 20 let, tak to, jestli jste jeden rok mírně v minusu, vás nemusí trápit. Máme vypozorováno, že v dalších letech se vám to více než vrátí.

Martin Vašek

Do skupiny ČSOB nastoupil v létě 2005 na pozici ředitele útvaru Podpora finančních trhů. Po čtyřech letech přestoupil do Hypoteční banky na místo finančního ředitele a zároveň byl členem představenstva zodpovědným za finanční oblast.

V únoru 2013 se vrátil do ČSOB, aby vedl útvar Zpracování operací a nákup, poté útvar Produkty a integrace a následně se stal výkonným ředitelem Retailové pobočkové sítě.

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance, vedlejší obor ekonomika průmyslového podniku.

Jak se mají čeští důchodci? Mohou si užívat jako jejich západní vrstevníci, nebo jenom přežívají?

Já bych rozhodně neřekl, že přežívají. Znám ve svém okolí spoustu lidí v důchodovém věku a myslím si, že kvalita života je velmi slušná. Když srovnáváte český průměrný důchod 14 400 Kč s Německem, samozřejmě tam je výrazně vyšší. Nejde však jen o příjem, ale i o to, jakou máte kvalitu života danou péčí, například zdravotní, kde české zdravotnictví je na špičkové úrovni.

Je také pravda, že na Západě se občané připravují na důchod daleko delší dobu, takže jsou schopni si našetřit ať už v penzijních fondech, nebo v jiných formách investování zajímavé sumy. Potom mohou v důchodu více cestovat nebo si třeba pořídí druhou nemovitost.

Jak to bude z penzemi do budoucna? Jak by měla podle vás vypadat penzijní reforma, aby opravdu fungovala, aby lidé měli v důchodu z čeho žít?

Co stát bude dávat svým občanům za to, že pracovali a odváděli daně po dobu své aktivní činnosti, tedy diskutovaný nultý pilíř a zásluhová složka, je pořád jenom jedna část. Vedle toho je potřeba daleko více podpořit i další pilíře. Tady nejde jen o penzijní připojištění, máme zde další produkty, ať už to jsou podílové fondy, nebo pořízení vlastního bydlení. Vlastně to je také způsob, jak vytvořit hodnotu, a ve stáří, kdy příjmy přirozeně klesají, je to, že nemusím platit nájem, svým způsobem docela zajímavý příjem.

To ale v aktuální situaci není moc relevantní, protože ceny nemovitostí jsou tak vysoko, že lidé ztrácejí možnost si nějaké bydlení pořídit. Která generace bude mít opravdu problém? Kdo si musí opravdu připravovat ze svého, protože od státu nedostane vůbec nic nebo úplné minimum?

Já si osobně nemyslím, že v českých podmínkách to dopadne tak, že stát nebude dávat nic. Pevně věřím, že od státu budeme dostávat to pevné nezbytné minimum, abychom měli kde bydlet, měli na mléko, rohlíky a na takové to základní živobytí. Když bydlíte ve velkém městě a ve velkém bytě a jste na to sám, může se stát, že to zkrátka nemůžete utáhnout a musíte se i smířit s tím, že se případně budete muset přestěhovat do menšího.

Pokud chcete žít aktivně i v důchodu a užívat si koníčky, cestovat a tak dále, je nezbytně nutné, abyste se začali finančně na důchod připravovat. Hlavně mladá generace lidí do 35 let. I na základě našeho průzkumu Vzpomínky na stáří se ukázalo, že mladá generace se nepřipravuje na důchod optimálně a odpovědně.

Kolik vy si spoříte na penzi? Klidně to řekněte v procentech svého příjmu. A do kolika produktů nebo do kterých to rozkládáte?

Já si spořím v současné chvíli 10 procent své čisté mzdy. Půlka z toho jde do penze a půlka do podílových fondů ČSOB. To je takovéto absolutní minimum dlouhodobě. Vedle toho člověk může brát i hypotéku, že to je také způsob, jak si odkládat další peníze.

Reklama

Související témata:

Doporučované