Hlavní obsah

Šéf Motola lže, závislost na Číně nezpůsobili aktivisté, zní z protikorupční organizace

Foto: Profimedia.cz

Ludvík v pátečním rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že současnou vysokou závislost na dodávkách zdravotnického materiálu z Číny způsobili ti, kteří léta tlačili na to, aby veřejné instituce nakupovaly za co nejnižší ceny. (Ilustrační foto)

Reklama

Podle protikorupční organizace Oživení šéf pražské Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík záměrně nemluví pravdu, když tvrdí, že zákon mu umožňuje nakupovat pouze nejlevnější zdravotnický materiál.

Článek

Protikorupční organizace Oživení se ostře vymezila proti slovům ředitele pražské Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka, jenž nynější nedostatek ochranných pomůcek pro lidi bojující s infekcí COVID-19 dává do souvislosti s činností protikorupčních aktivistů.

„Přijde mi nehorázné, že současnou epidemii lidé jako Miloslav Ludvík využívají k dezinformacím, které mají za cíl štvát lidi proti činnostem neziskových organizací, přičemž akorát zastírají svou neznalost a nekompetentnost,“ reagoval zástupce Oživení, právník Jan Nevyjel.

Ludvík v pátečním rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že současnou vysokou závislost na dodávkách zdravotnického materiálu z Číny způsobili ti, kteří léta tlačili na to, aby veřejné instituce nakupovaly za co nejnižší ceny. Protikorupční organizace prý takto dopomohly k zániku domácích výrobců a k nástupu asijské konkurence.

„Ať si sáhnou do svědomí všichni ti aktivisté, kteří neustále zpřísňovali zákon o zadávání veřejných zakázek, kteří tlačili na to, že musíme vždy nakupovat za co nejnižší ceny. Přesně tímto způsobem z těch dodávek vytlačili celý český průmysl. Mnohé české výrobce to zlikvidovalo,“ uvedl mimo jiné Ludvík, který je členem pražské ČSSD a v minulosti byl ministrem zdravotnictví.

Právník Nevyjel tvrdí, že vedoucí manažer jedné z největších nemocnic v České republice patrně dodnes nepochopil, že ani zákon o zadávání veřejných zakázkách, ve staré i nové verzi, ani dozorový orgán - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) „nikdy nepožadovaly“ po zadavatelích soutěžit veřejné zakázky na nejnižší cenu.

„Takhle ostatně hovoří i předseda ÚOHS pan Rafaj už několik let. Obzvláště humorné pak je, že ve vztahu k nemocnicím bylo veřejné zadávání, a tím i možnost zadávání na základě kvalitativních kritérií, předmětem kulatého stolu organizovaného Zdravotnickým deníkem,“ soudí Nevyjel, že správný způsob zadávání ve zdravotnictví byl už dávno osvětlen.

I na tomto kulatém stole, který se uskutečnil v roce 2018, podle právníka z Oživení od odborníků jasně zaznělo, že starý i nový zákon umožňují, aby zadavatelé veřejných zakázek při výběru nejlepší nabídky zohledňovali i kvalitu, nikoliv pouze nejnižší cenu.

Reklama

Doporučované