Hlavní obsah

Šéf NASA promluvil o tom, kolik bude stát návrat na Měsíc

Foto: Profimedia.cz

Jim Bridenstine promluvil o financích ohledně cesty na Měsíc.

Reklama

NASA poprvé zveřejnila rozpočet potřebný k tomu, aby dostala člověka znovu na Měsíc.

Článek

Projekt Artemis, který se cestou člověka na Měsíc zabývá, vyjde Národní úřad pro letectví a kosmonautiku na 20 až 30 miliard dolarů. To je v přepoču 450 až 680 miliard korun. Cílem projektu je pilotovaný let na Měsíc, který by se měl uskutečnit do roku 2024.

Šéf organizace Jim Bridenstine sdělil informace o financích v rozhovoru pro CNN.

Původním plánem úřadu byl návrat na Měsíc až o čtyři roky později. To se ale rozcházelo s představami prezidenta Trumpa. Ten si přál celou situaci urychlit. Hlavním problémem realizace je však rozpočet.

NASA by tak potřebovala za rok v průměru o dalších 4 až 6 miliard dolarů více. Úřad zatím oficiálně požádal pro Artemis o dalších 1,6 miliardy dolarů, což Bridenstine popsal jako malou „zálohu“.

Vesmírné problémy společnosti Boeing

V minulosti úřad spolupracoval například se společností Boeing, jež se podílela na vývoji slavné rakety Saturn V, která dopravila v rámci programu Apollo na Měsíc Neila Armstronga.

Společnost měla dodat nový nosný raketový systém a kosmickou loď Orion. Proces ale provází mnoho problémů v čele s těmi finančními. Nová raketa měla původně přijít na necelých 10 miliard dolarů. Aktuální odhady vyskočily až o dvě miliardy výš. Navíc testování nezačne dřív než příští rok.

Nový systém výroby

Celý systém by měl fungovat jako zakázková výroba. Firmy by nabízely vlastní návrhy vesmírných technologií, následně je testovaly a s ostatními konkurenty bojovaly o zakázky a zisky z vládních kontraktů.

NASA by se tak technicky vzato stala pouhým zákazníkem firem působících v odvětví kosmonautiky a vesmírného cestování.

NASA také doposud neví, jaké firmy se nakonec na cestě dvoučlenné posádky, jejíž součástí má být tentokrát žena, budou podílet. Podle informací CNN ale o spolupráci má zájem například společnost Blue Origin nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose. Ta navíc vyvíjí také vlastní přistávací modul.

Reklama

Související témata:

Doporučované